Kormányzati beavatkozás a Belső-Erzsébetvárosban

A magyar kormány határozatot hozott a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetének javítására, különös tekintettel a Gozsdu udvar és környékén tartott rendezvényekre.

A Magyar Közlöny legutóbbi kiadásában megjelent a Kormány 1142/2024. (V. 14.) számú határozata, amely a Budapest VII. kerületében található Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetének felmérését és javítását célozza. A dokumentum szerint a kormány alaposan megvizsgálta a helyzetet és arra a következtetésre jutott, hogy a terület kormányzati beavatkozást igényel, különös tekintettel a Gozsdu udvar és környékén tartott rendezvények aggasztó helyzetére.

Orbán Viktor miniszterelnök június 15-ig adott határidőt arra, hogy Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter felmérje egy új rendőrőrs létesítésének lehetőségét a Belső-Erzsébetvárosban. Pintér Sándor belügyminiszterre hárul a feladat, hogy ugyanezen időpontig gondoskodjon a szükséges rendőri erő biztosításáról a közbiztonság megerősítése érdekében.

A kormányrendelet meglehetősen szokatlan, mivel alapesetben nem kormányzati szinten szokás dönteni arról, hogy a rendőrség hogyan ossza be az erőforrásait – különösen nem egy pár háztömbre kiterjedő terület kapcsán. Ez a szó legszorosabb értelmében vett kézi vezérlésnek tekinthető.

A nemzetgazdasági miniszter mint az állami vagyonért felelős miniszter kerül képbe, amennyiben egy esetleges rendőrőrs számára ingatlant kell biztosítani. Egyébként tény, hogy Belső-Erzsébetvárosban (az úgynevezett Bulinegyedben) akadnak közbiztonsági, köztisztasági stb. problémák, ezekkel a kerület évek óta küzd. Niedermüller Péter polgármester most például felállítana egy „gyorsreagálású csapatot” is, amely a lakossági észlelés alapján kimegy a helyszínre, visszaállítgatja például a felborogatott kukákat, és segít az esetleg utcán rosszul levőkön. A közlöny megjelenése után a polgármester sajtótájékoztatót is jelentett be szerda délelőttre „Legyen több rendőr Belső-Erzsébetvárosban! – Megérkezett a kormány válasza” címmel, amelyben korábban már szorgalmazta, hogy több rendőr legyen az úgynevezett bulinegyedben.

Niedermüller Péter a Republikon Intézet „Nőni a teher alatt – önkormányzati jó gyakorlatok” című konferenciáján beszélt arról, hogy az előző vezetés alapvető álláspontja az volt, hogy inkább ne csináljanak semmit, mert akkor nem lesz botrány, és „semmiféle szabályozás nem volt az úgynevezett bulinegyeddel kapcsolatban sem”. A polgármester kiemelte, hogy ambiciózus céljaik voltak és vannak, szeretnék átdefiniálni a kerületet, „megszabadulni attól a rossz imázstól, hogy manchesteri ácslegények járnak ide rosszul lenni”.