Rendkívüli parlamenti ülés összehívása az orosz hekkertámadás és Sulyok Tamás államfői posztjáról való megfosztása miatt

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére, Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa által indítványozva, rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze az Országgyűlésben. Az ülés célja, hogy megvitassák a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét ért kibertámadást, valamint Sulyok Tamás köztársasági elnök tisztségtől való megfosztásának kezdeményezését.

A tervezett ülésre az ellenzéki képviselők eredetileg a csütörtöki napot javasolták, de Kövér László, az Országgyűlés elnöke május 31-én, pénteken este 8 órára tűzte ki az ülést. Két napirendi pontot foglal magában: az első a kibertámadás elítélésére és a szükséges lépések megtételére vonatkozó határozati javaslat megvitatása, a második pedig a köztársasági elnök tisztségtől való megfosztásának kezdeményezésével kapcsolatos javaslat tárgyalása.

Tordai Bence nyilatkozatában sürgeti az ülés mielőbbi összehívását. Elvárásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kövér László ne késlekedjen az ülés összehívásával, és hogy a kormánypárti képviselők is megjelenjenek a munkahelyükön. Tordai szerint fontos, hogy a kormányzati tisztségviselők, Szijjártó Pétertől Orbán Viktoron át Sulyok Tamásig, fejezzék be a "szánalmas menekülést, terelést és magyarázkodást", hogy az embereket felháborító újabb botrányokról "egyenesen és tényszerűen" lehessen beszélni.

A kibertámadásról szóló napirendi pont kapcsán a 444 hírportál információi szerint a külügyminisztérium elrendelte egy „Kiber Munkacsoport” felállítását, miután 2021 szeptemberében világossá vált, hogy az orosz állam titkosszolgálatai feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszerét. A kidolgozott biztonsági tervből azonban nem sok minden valósult meg. Nemrégiben kiderült, hogy a magyar külügy tudott azokról az orosz kibertámadásokról, amelyeket a kormányoldal 2022-ben még kampányhazugságnak nevezett. Az orosz állami hekkerek hozzáférhettek a magyar diplomácia teljes informatikai hálózatához: a támadások után négyezer munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná.

A másik napirendi pont, Sulyok Tamás államfőről szóló megfosztási eljárás kapcsán Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője korábban azt állította, hogy Sulyok köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző, aki ügyvédként pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. Dobrev szerint Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben három-négy ügyvéd játszott közre. Az ügyvédek egymásnak segédkeztek, más-más ellenjegyezte az ajándékozást, a kölcsönszerződést, a haszonélvezeti jogot stb. Dobrev állítása szerint ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás, és múlt pénteken feljelentést is tett ellene.

Kérdéses, hogy az eleve szokatlan esti időpontra összehívott rendkívüli ülés érdemben megtartásra kerül-e, mivel a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége eddig bojkottálta az ilyen jellegű ellenzéki kezdeményezéseket, és nem jelentek meg a képviselőik, így határozatképtelenség miatt a napirendet sem tudták megszavazni. A Fidesz már jelezte, hogy a kormánypárti képviselőcsoportok nem lesznek jelen a pénteki rendkívüli ülésen, amit a Gulyáságyú Média is megerősített. A Fidesz a kedd esti házbizottsági ülésen sem vett részt, ahol a rendkívüli ülés időpontjáról döntöttek, és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető levelében tájékoztatta a házbizottságot, hogy a kormánypárt képviselői távol maradnak az üléstől.