Takács Boglárka országos csúccsal az elődöntőbe jutott

Takács Boglárka szenzációs teljesítménnyel, 11.10 másodperces eredménnyel országos csúcsot döntött és bejutott a női 100 méteres síkfutás elődöntőjébe a párizsi olimpián. A magyar sprinter a harmadik helyen ért célba, mindössze egy századdal megelőzve a cseh Karolína Maňasovát.

A 22 éves Takács, aki kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes és tavaly nagyszerű szezont futott, idén is folytatta remeklését, elődöntős volt a fedett vb-n, májusban pedig 11.11 másodpercre javította saját országos csúcsát. A verseny után az M4-nek nyilatkozva elmondta, hogy a futás feszesebb volt, mint várták, de jól tudott jönni a többiekkel. A rajtjával kapcsolatban megjegyezte, hogy nem sikerült tökéletesen, de így izgalmasabb volt a verseny. Az első lépésekben lemaradt a többiektől, de ezután már csak magára koncentrált. Megkönnyebbülten nyilatkozott, szeretne továbbjutni és még jobb eredményt elérni, de a döntőbe jutást kisebb csodának tartja.

A Salamon-szigetek meglepő döntést hozott, amikor Sharon Firisua maratoni futót indítottak a sprinterek között. Firisua az egyik elő-előfutamban az egyéni legjobbját futotta, 14.31-es idővel, ami a teljesítők közül a leglassabb volt. A hosszútávfutóként ismert sportoló ez volt a harmadik olimpiája, korábban 5000 méteren és maratonon indult.

A helyi olimpiai bizottság döntése, hogy nem a legjobb sprinterüket, Jovita Aruniát küldték Párizsba, hanem Firisuát, aki soha nem versenyzett ezen a távon, komoly meglepetést okozott. Arunia a tavalyi budapesti világbajnokságon 100 méteren 13.20-at futott, ami jóval jobb Firisua mostani eredményénél. A döntés miatt Arunia pályafutása befejezését fontolgatja.

Takács az elődöntőbe jutással megkönnyebbült, és innentől örömfutás következik. "Szeretném tovább faragni az országos csúcsot, kisebb csodával pedig a döntőbe jutás is sikerülhet" – tekintett előre Takács a 100 m elődöntőjére, amit szombat este rendeznek.