Iskolaigazgatói pályázatok elutasítása indoklás nélkül

Az iskolaigazgatói pályázatok elutasítását nem kell indokolni a hatályos jogszabályok szerint, állítja Rétvári Bence államtitkár.

Az utóbbi időben több iskolaigazgatói pályázatot is elutasítottak, ami kapcsán a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint az elmúlt tíz évben minden tizedik pályázó járt hasonlóképpen. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójának, Fazekas Csabának esete különösen felkeltette az érdeklődést, miután pályázatát szintén elutasították, annak ellenére, hogy más jelölt nem is volt a pozícióra. Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Pintér Sándor belügyminisztertől érdeklődött az elutasítás okairól, emlékeztetve arra, hogy az állami szervek kötelesek a képviselőket munkájukban támogatni.

Rétvári Bence, a belügyminisztérium államtitkára válaszában kiemelte, hogy a döntésekről nem kell indoklást adni, és biztosította az érdeklődőket, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium a következő tanévben sem marad vezető nélkül, a feladatok ellátása zavartalanul folytatódni fog. Fazekas Csaba helyzete azonban különleges, hiszen őt a bíróságon tanúként hallgatták ki azon öt tanár perében, akiket rendkívüli felmentéssel bocsátottak el, és akiket Fazekas korábban kiváló pedagógusoknak nevezett.

A Kölcsey igazgatójának, Fazekas Csabának pályázatát július közepén utasította el a minisztérium, és ő maga csak annyit közölt, hogy nem kapott támogatást a pályázatára. A tanárok munkaügyi perében Fazekas tanúként számolt be arról, hogy eleinte még a tankerületi igazgatói értekezleten az volt az utasítás, hogy hagyják a tanárokat engedetlenkedni, de később a kommunikáció megváltozott.

A Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence Vadai Ágnes (DK) kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a pályázatok kiírását és lefolytatását a tankerületi központok végzik egy kormányrendelet alapján. A 2024. június 28-ai elbírálású igazgatói pályázati eljárásnál 424 köznevelési intézményben írtak ki pályázatot, de csak 384 helyre érkezett pályázat, 40 intézmény igazgatói posztjára pedig nem nyújtott be senki. A 384 pályázóból 337 esetben a minisztérium az igazgatói megbízás mellett döntött, míg a többi esetben elutasításra került sor. Rétvári Bence ismételten hangsúlyozta, hogy az igazgatói pályázatoknál a döntést nem kell indokolni, és az iskolák szervezeti és működési szabályzata meghatározza a helyettesítési rendet, így egyetlen iskola sem marad vezető nélkül a következő tanévben. A státusztörvény értelmében katonát csak olyan munkakörbe lehet vezényelni, ahol megfelel az alkalmazási feltételeknek, beleértve a képzettséget, és az 18. éven aluliakkal kapcsolatos munkát végzőknél szigorúbb büntetőjogi feltételeknek is meg kell felelniük. Ha tehát az érintett személynek nincs pedagógus végzettsége, nem fog tanítani.

Rétvári Bence, aki a belügyminisztérium államtitkára, nemrégiben szintén nyilatkozott egy másik ügyben, amelyben elítélte a szolnoki kalandparkban egy hétéves kisfiút felrúgó karatemester tettét. Az államtitkár sajnálatát fejezte ki, hogy „a baloldalra a gyermekvédelmet erősítő intézkedések megszavazásakor rendre nem lehet számítani”, és hangsúlyozta, hogy a gyermeket mindenhol védeni kell, nincs kibúvó, nincs kegyelem annak, aki gyermeket bántalmaz. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség a minél gyorsabb eljárásra törekszik, hogy az elkövető felelősségre vonása minél rövidebb időn belül sor kerülhessen.