A Közel-Keleten fokozódó feszültség: Nyílt háború kirobbanásának veszélye

A Közel-Keleten továbbra is fennáll a nyílt háború kirobbanásának veszélye, Izrael és a régióbeli ellenfelei közötti feszültség egyre növekszik. A gázai hadműveletek nem álltak le, és a Golán-fennsík, Bejrút és Teherán háromszögében kialakuló helyzet különösen aggasztó. A HVG podcastjában elemzik a helyzetet, és a közeljövőben várható fejleményeket.

A múlt héten több incidens is történt, amelyek fokozták a feszültséget a térségben. A Hezbollah egy támadásban futballozó fiatalokat ölt meg a Golán-fennsíkon, mire Izrael válaszul kiiktatta a libanoni szervezet egyik parancsnokát, valamint a Hamász politikai vezetőjét is. Ezek az események arra utalnak, hogy a tűzszünet ellenére a teljes háború veszélye közelebb van, mint korábban. A HVG podcastjában Keresztes Imre, a HVG Világ rovatának újságírója beszélt a helyzetről és annak lehetséges következményeiről.

Izrael a legrosszabbra készül, és intézkedéseket hozott a kommunikációs infrastruktúra esetleges összeomlása ellen. A miniszterek és a legfontosabb kormányhivatalnokok műholdas telefonokat kaptak, hogy biztosítva legyen a kommunikáció egy esetleges iráni ellencsapás esetén. A helyzetértékelések során a súlyos betegek alagsori kórházi bunkerrészlegekbe történő szállításának lehetőségét is megvitatták. A Közlekedési Minisztérium felkészül az izraeliek külföldről való tömeges visszatérésére, és a lakosság gyors evakuálására is készen állnak a határ közelében lévő települések.

Az izraeli energiaszektor egyik magas rangú tisztviselője szerint a Hezbollah nyilatkozatai alapján a várható támadás elsősorban a katonai létesítményeket célozza majd, és nem lesz szükség az evakuálási tervre. Azonban a Hamász politikai vezetőjének és a Hezbollah katonai parancsnokának likvidálása után Irán "súlyos büntetéssel" fenyegette meg Izraelt, ami tovább növeli a feszültséget a térségben.

A feszültség hatására több légitársaság is elkerüli az iráni és libanoni légteret, és törlik az Izraelbe és Libanonba irányuló járatokat. A Singapore Airlines, az EVA Air és a China Airlines már kerülőutakat használ, míg több amerikai és európai légitársaság, köztük az Air India, a Lufthansa, az United Airlines, a Delta Air és az ITA Airways törölte a Tel-Avivba tartó járatait. Az OPSGROUP repülési kockázati információkat elemző szervezet azt tanácsolta, hogy az Ázsia és Európa között közlekedő járatok kerüljék el az iráni és iraki légteret. Az Egyesült Arab Emírségek légitársaságai, az Etihad, az Emirates és a FlyDubai, valamint a Qatar Airways és a Turkish Airlines továbbra is megengedi a gépeknek az Irán feletti repülést.

A konfliktus további mélyülését jelzi, hogy a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah bejelentette, hogy a csoport Izrael elleni harca új szakaszba lépett, és megfogadta, hogy bosszút állnak a másodparancsnokuk meggyilkolásáért. Az ügy a gázában tartott túszok sorsára és a béketárgyalásokra is rányomhatja a bélyegét.