Intel extra garanciát kínál a problémás processzorokra

Az Intel két évvel meghosszabbítja a 13. és 14. generációs processzorainak garanciáját, válaszul a felhasználók által jelzett stabilitási problémákra.

Április óta az Intel 13. és 14. generációs processzorai stabilitási gondokkal küzdenek, melyeket csak cserével lehet orvosolni. A vállalat bejelentette, hogy augusztusban egy mikrokódfrissítést adnak ki, amely a még rendben lévő processzorokat védeni fogja, de a már hibás lapkák esetében ez már nem jelent megoldást. Az Intel most két év extra garanciát kínál az érintett processzorokra, így azok jótállási ideje öt évre nő.

A cég további részleteket ígért a garancia-meghosszabbításról, amely Magyarországon is érvényes lehet, hiszen itt a dobozos Intel CPU-kra alapvetően 3 év a garancia. Az Intel azt javasolja a felhasználóknak, hogy amennyiben stabilitási problémákat tapasztalnak, keressék meg a vásárlás helyét a garanciális ügyintézéshez, mivel Magyarországon nincs külön Intel támogatás.

Az Intel ezen kívül nemrég jelentett be egy jelentős létszámleépítést, amely több mint 15 000 munkavállalót érint. Ez a döntés a vállalat második negyedéves pénzügyi eredményeivel összefüggésben született meg.

Az örök vegyi anyagok, vagyis a PFA-k jelenlétét az Illinois Urbana-Champaign Egyetem kutatói mutatták ki az amerikai vizekben élő halakban. A kutatás során kilenc halfajt vizsgáltak, és minden egyes halból kimutatták a PFA-kat. A tápláléklánc csúcsán lévő halakban, mint például a pettyes harcsában, magasabb volt a PFA-k koncentrációja.

A kutatók szerint a városok és a gyárak környékén élő halaknál a legrosszabb a helyzet. A PFA-k rendkívül erős vegyületek, amelyek csak nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, ezért is nevezik őket örök vegyi anyagoknak. A PFA-k súlyos megbetegedéseket, akár rákot is okozhatnak, és bár a megsemmisítésük jelentős energiát igényel, a tudósok folyamatosan kutatják a hatékonyabb megoldásokat.

A technológiai újdonságok terén megjelent Európában a Nubia Red Magic 9S Pro, amelyet a világ legerősebb gamertelefonjaként emlegetnek. A készülék a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 Leading Version lapkakészletének túlhúzott változatával, 6,8 hüvelykes, 120 Hz-es AMOLED kijelzővel, 6500 mAh-s akkumulátorral és fejlett ICE 13.5 hűtési rendszerrel büszkélkedhet. A Red Magic 9S Pro Android 14 operációs rendszert futtat, és a Nubia európai webshopjából rendelhető, az alapkivitel ára körülbelül 258 ezer forintnak felel meg.

A Notre Dame Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint az emberek bizonyos kínosnak érzett vásárlások esetén szívesebben fordulnak chatbotokhoz, mint emberi ügyfélszolgálatosokhoz. A kutatás során több kísérletet végeztek, amelyek azt mutatták, hogy a vásárlók a személyes megítélésükkel kapcsolatos aggodalmaik miatt inkább választják a gépi segítséget, ha intimebb termékeket, például síkosítót vagy hasmenés elleni gyógyszert vásárolnak. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a chatbotok és az emberi ügyfélszolgálatosok közötti választás nem csupán a technológiai fejlettségen múlik, hanem a vásárlási helyzet kényelmességén és a személyes érintettségen is.

A technológiai fejlődés másik területén, az energiatárolásban is fontos előrelépés történt. Amerikai kutatók a Colorado Boulder Egyetemen új modellt dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a szuperkondenzátorok gyorsabb feltöltését és energialeadását. Ez az áttörés módosította a 179 éves Kirchhoff-törvényt, amely az elektromos áramkörökben folyó áramot írja le, és új utakat nyithat meg az elektromos autók és elektronikai eszközök energiatárolása terén. A felfedezésnek köszönhetően a jövőben akár 1 perc alatt feltölthető telefonok és 10 perc alatt tölthető elektromos autók is megjelenhetnek a piacon.

a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.