A Komjádi legendája és a világ legjobb úszóedzője: Kós Hubert sikereinek kulisszatitkai

Perjámosi Katát, a Komjádi Uszoda legendás úszóedzőjét és Bob Bowman, a világ egyik legelismertebb úszóedzőjét is dicsőíti Kós Hubert olimpiai bajnoki címe.

Perjámosi Kata, aki a Komjádi Uszodában dolgozik, számos világklasszis sportolót nevelt már fel, köztük Kós Hubertet, aki a 200 méter hátúszásban lett olimpiai bajnok Párizsban. Kata néni, ahogy sokan hívják, nemcsak úszásban, hanem vízilabdában és öttusában is alapozta meg a sportolók sikereit. A legújabb hírek szerint Kós Hubert már a II. kerület díszpolgára is.

Perjámosi Kata emlékezetes pillanatokat idézett fel az Indexnek, például azt, hogy mennyire izgult Kós Hubert 200 méter hátúszás döntője alatt, és hogy mennyire bízott a sportoló hajrájában. A nevelőedző és a Kós család közötti kapcsolat erős, hiszen Kata néni tanította meg úszni Hubert testvéreit, Olivért és Allisont is.

Kós Hubert úszókarrierje korán kezdődött, anyja tanácsára és biztatására már kétévesen elkezdett úszni, és hatéves korában már annyira megszerette a sportot, hogy nem hagyta abba. A fiatal úszó sokoldalúságát már 14 éves korában is megmutatta, amikor minden távon magyar bajnok lett, kivéve a gyorsúszást.

Az amerikai Bob Bowman, aki korábban Michael Phelpset is edzette, szintén hatalmas szerepet játszott Kós Hubert fejlődésében. Bowman érdeme, hogy ráérezte, a 200 méter hát lehet az a táv, ahol Kós nagy sikereket érhet el. Az edző mentális felkészítése és az önbizalom erősítése is kulcsfontosságú volt a magyar úszó számára.

Kós Hubert a párizsi olimpián 1:54,26-os idővel nyerte meg a 200 méter hátúszást, ami élete második legjobb úszása volt. A versenyben az utolsó ötven méteren mutatott kivételes teljesítménye, ahol 28,88-at úszott, döntő volt a győzelem megszerzésében.

A friss olimpiai bajnok nem feledkezik meg azokról, akik hozzájárultak a sikeréhez, és hálás Bob Bowmannak, aki nélkül nem nyilatkozhatna aranyéremmel a nyakában. Kós Hubert pénteken a 100 méter pillangó előfutamaiban is érdekelt volt, ahol a döntőbe jutás volt a célja.

Magyarovits Zoltán, aki 2013 és 2022 között felkészítette Kóst, kiemelte, hogy a MOB és a szövetség mindent megtett a siker érdekében, és hogy Kós a kiszámíthatatlan közlekedés miatt az uszoda közelébe költözött, akárcsak Léon Marchand. Magyarovits szerint Kós a 200 méter hátúszás előfutamaiban a negyedik legjobb időt érte el, és a döntőben is kiváló tempót tartott, amit a kartempók számának fontosságával magyarázott. Kós a fordulók után messzebb delfinezett ki, mint vetélytársai, és ez jelentős előnyt jelentett. Magyarovits hangsúlyozta Kós állóképességét és technikai tudását, amit Magyarországon szerzett, és amit Bob Bowman is kiemelt. Kós Hubert négy ötvenméteres részideje a döntőben 27,06, 29,24, 29,08 és 28,88 másodperc volt, míg a második helyezett görög 27,06, 28,75, 29,22 és 30,46 másodperces részidőket úszott. Magyarovits Zoltán, aki először utazhatott olimpiára, bár csak rövid ideig lehetett jelen, nagy örömmel töltötte el az akkreditációja, és büszke volt, hogy hozzájárulhatott Kós Hubert sikeréhez. Kós Hubert az Arizonai Egyetem csapatában úszott, és bajnoki címet is nyert, majd bejelentette, hogy követi edzőjét, Bob Bowmant Texasba.