Magyarország visszaesése a kibervédelemben

Magyarország kibervédelmi képességei jelentősen romlottak az elmúlt években, ami újra a figyelem középpontjába került egy friss hekkerügy kapcsán. Az ország a nemzetközi ranglistán a hatodik helyről a harmincötödikre csúszott vissza, Európában pedig a harmadik helyről a huszonkettedikre esett vissza.

Ez a visszaesés különösen aggasztó a magyar külügyminisztériumi rendszerek elleni orosz hekkertámadás fényében, amelyet a Direkt36 két évvel ezelőtt tárt fel. A támadás súlyosságát és a hosszú ideig tartó sikertelen védekezést követően a minisztérium a támadást tagadta, ami további vitákat váltott ki.

Frész Ferenc, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet korábbi kibervédelmi központjának vezetője már majdnem egy évtizeddel ezelőtt is felhívta a figyelmet a hazai kibervédelem problémáira. Frész szerint az állami kibervédelem átszervezése, amely orosz gazdasági nyomásra történt, Magyarország nemzetközi képességeinek elvesztéséhez vezetett.

A Global Cybersecurity Index (GCI), amelyet a Nemzetközi Távközlési Egyesület állít össze, az országok kiberbiztonsági intézkedéseit értékeli öt különböző szempont alapján. Magyarország a GCI szerint 2015-ben még a világranglistán a hatodik, Európában pedig a harmadik helyen állt, míg 2021-re jelentősen visszaesett.

A 2015-ös első kiadásban Magyarország 0,6765-ös összesített pontszámmal a globális ranglistán az első 15-19. hely között, Európában pedig az 5-8. hely között szerepelt. 2017-ben a pontszám 0,534-re csökkent, ami globálisan az 51., Európában pedig a 25. helyet jelentette. 2019-ben a pontszám 0,812-re nőtt, ezzel Magyarország a globális 31., Európában pedig a 19. helyre kapaszkodott vissza. A legutóbbi, 2021-es kiadásban azonban 91,28-as pontszámmal a globális 35., Európában pedig a 22. helyre csúszott vissza.

Az Európai Bizottság interaktív térképe alapján Magyarország jelenleg nagyjából a közép-európai átlag szintjén van, de lemarad a nyugati és a balti államok mögött. A GCI ötödik kiadása jelenleg készülőben van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert többször is megkísérelték megkérdezni a hekkerügyről, de a kalocsai fórumon a TEK rendőrök akadályozták meg az újságírókat a kérdésfeltevésben. Nagykőrösön azonban Szijjártó megállt, hogy válaszoljon az újságírók kérdéseire.