A Maison Mantin rejtélyes világa: Párbajozó békák egy évszázados francia villában

Egy franciaországi villa, a Maison Mantin hosszú évtizedekig rejtve maradt a világ elől, hogy megőrizze a századforduló burzsoá otthonának hangulatát, és most egy különleges párbajjelenetet is felfedeztek benne.

A Moulins városában található Maison Mantin első pillantásra nem tűnik többnek, mint a századforduló gazdagjainak otthonai közül egynek, azonban a neogótikus épület, melyet Jean-Bélizaire és fia, René-Justin Moreau tervezett, száz éven át zárva maradt. Az építtető, Louis Mantin végrendeletében rendelkezett arról, hogy halála után a házat le kell zárni, így egy évszázaddal később az emberek láthassák, milyen volt akkoriban egy igazi burzsoá otthon.

A villa 2010-ben nyitotta meg újra kapuit, miután öt évig tartó felújítási és restaurálási munkálatokat végeztek rajta, mely során a kor csúcstechnológiáját képviselő tárgyakat, könyveket, festményeket és kitömött állatokat is helyreállítottak. A gyűjtemény egyik legérdekesebb darabja egy párbajjelenet, amely két kitömött békát ábrázol, és az egyik éppen szíven szúrja ellenfelét a csigás-sziklás talajon.

Ez a különleges tárgy is hozzájárul ahhoz, hogy a látogatók szemtanúi lehessenek annak, hogyan éltek a századforduló felső tízezrének tagjai, és milyen kuriózumokkal vették körül magukat. A Maison Mantin így nem csupán egy múzeum, hanem egy időkapszula is, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók egy kicsit visszarepüljenek az időben, és megérintsék a múltat.

A francia kultúra és gazdaság további jelentős fejlesztéseit tükrözi a Schneider Electric új okosgyára, amelyet Dunavecsén adtak át. Ez a klímasemlegesen működő üzem középfeszültségű eszközöket fog előállítani elektromos elosztóberendezésekhez, és 500 új munkahelyet teremtett a régióban. A beruházás összértéke 31 milliárd forint, amelyhez az állam 4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A gyáravató ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a beruházási versenyt erős nemzetközi versenyben nyerte meg Magyarország, és hogy a francia vállalatok jelentős munkaadói a magyar gazdaságnak, közel negyvenezer embernek biztosítva munkát. A magyar-francia kétoldalú kereskedelmi forgalom is rekordot döntött az elmúlt évben, átlépve a tízmilliárd eurót.