Donald Trump a magyar miniszterelnökről, a háborúkról és a béke fontosságáról beszélt

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke és jelenlegi republikánus elnökjelölt, a Timcastnek adott interjújában beszélt Orbán Viktorról, a háborúk elkerülésének fontosságáról és a béke megőrzéséről.

Donald Trump a Timcast interjújában hangsúlyozta, hogy vezetése alatt az Egyesült Államok nem vett részt háborúkban, kivéve az Iszlám Állam (ISIS) elleni harcot, amit "száz százalékban be is fejeztünk" . A volt elnök kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem akar háborút, és ő maga is kerüli a konfliktusokat. Trump szerint a háborúk szörnyűek, szükségtelenek és költségesek, mind az életek, mind a pénz szempontjából, és tönkreteszik az érintett országokat .

Trump kifejtette, hogy ha ő maradt volna az elnök, akkor soha nem történt volna meg az ukrán háború, valamint az október 7-i támadás sem Izrael ellen . Orbán Viktorra kitérve megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnököt erős embernek hívják, de szerinte nem ez a lényeg, hanem az, hogy határozott vezető .

A republikánus elnökjelölt emlékeztetett arra, hogy korábbi elnöksége idején nem voltak problémák, mivel "Kína nem játszadozott, Oroszország nem játszadozott, senki sem játszadozott", és most, hogy ő már nem elnök, a világ lángokban áll . Trump szerint a világ jelenlegi problémái között szerepel az is, hogy ő már nem tölti be az elnöki pozíciót .

A Fidesz is hasonló álláspontot képvisel, hangsúlyozva, hogy véget kell vetni annak az őrületnek, hogy orosz rakétákat lőnek le Ukrajna felett, és helyette a békepárti megoldásokat kellene előtérbe helyezni . A párt hivatalos kommunikációjában Orbán Viktor szavait idézve hangsúlyozzák, hogy minden európai háború egyben európai polgárháború is, amelyben egymást irtjuk, és szükséges az eszkaláció megfékezése. A Fidesz kiáll amellett, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, és nem akarják, hogy nyugat-európai politikusok őrültségei miatt világháború, netán atomháború törjön ki .