A sorkötelezettség megbukása Németországban

Németországban a védelmi miniszter, Boris Pistorius hátraarcot hajtott végre, és a sorkötelezettség helyett kedvezményekkel próbálja megoldani a Bundeswehr létszámgondjait.

A német védelmi miniszter, Boris Pistorius a heves ellenállás hatására visszavonulót fújt, és a nyilvánosság előtt bemutatandó terve helyett zárt körben, a szociáldemokrata SPD vezetőségének mutatta be a haderő létszámfejlesztési tervét. A tájékoztatón a sorkötelezettség szó egyáltalán nem hangzott el, és a korábbi harcias retorika sem volt érzékelhető.

Az új elképzelés szerint a fiatalokat különféle kedvezményekkel csábítanák a Bundeswehr soraiba. A hivatásos állomány mellett olyan ösztönzőket vezetnének be, mint az ingyenes jogosítvány megszerzése, a könnyített egyetemi felvételi, a kedvezményes diákhitel és az ingyenes nyelvtanfolyamok, mindezt 12 havi önkéntes szolgálatért cserébe. Ezen felül nagyszabású marketingkampányokkal próbálnák a Bundeswehrt megbízható, jó munkaadóként bemutatni, és egy részletes kérdőíven keresztül érdeklődnének a 18 éves fiatalok fizikai állapotáról.

Jelenleg körülbelül 181 500 katona teljesít szolgálatot a német fegyveres erőknél, és ezt a számot 203 ezerre kellene növelni a következő évtized elejéig. Bár ez egy 85 milliós országban nem tűnik nagy kihívásnak, a Bundeswehr létszáma folyamatosan csökken, és már júniusban a 180 ezres határ alá is süllyedhet.

A német gazdaság helyzete azonban nem ígérkezik könnyűnek, hiszen több mint két éve stagnál, ami a gyenge keresletnek köszönhető, és ez segített az infláció csökkentésében. Emellett az Európai Központi Bank kamatpolitikája is lassította az inflációt. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a német nagykereskedelmi árak 2023 áprilisában 1,8%-kal maradtak el az egy évvel korábbi hónapitól, ami jelentős betekintést nyújt a gazdasági tendenciákba és változásokba. Az előző években megugrott infláció után 2024-ben a fogyasztói infláció már a jegybanki cél környékére hűlt (2%), a termelői árak pedig már esnek, ami nem feltétlenül mutat tűpontos összefüggést a fogyasztói árakkal. Ezek az adatok fontos indikátorként szolgálnak mind a piaci szereplők, mind a gazdaságpolitikai döntéshozók számára.