Irán fegyvereket szállít Oroszországnak

Irán Kaim-5-ös irányított siklóbombákat küldött Oroszországnak, amelyek már a harctéren is megjelentek – számolt be róla a Bild és az Ukrainszka Pravda.

A Bild és az Ukrainszka Pravda értesülései szerint Irán Kaim-5-ös irányított siklóbombákat szállított Oroszországnak, és ezek a fegyverek már hadrendbe is álltak. A fegyvertranszfert leleplező bizonyítékokat Julian Röpcke német újságíró fedezte fel, amikor egy iráni gyártmányú Mohadzser-6-os katonai drón Kurszk megyében zuhant le, melyen a Kaim-5-ös siklóbombák is láthatóak voltak. A drón eredetileg a Szumi térségét célozta meg.

A Kaim-5-ös siklóbomba egy viszonylag új típusú fegyver, amelyet az iráni haderő 2019-ben állított hadrendbe. A bomba pontos képességeiről kevés információ áll rendelkezésre, de feltételezhetően nagy hatótávolságú, irányított levegő-föld csapásmérő eszköz.

Irán és Oroszország közötti hadiipari együttműködés szorosnak mondható. Irán nem csak a Mohadzser-6-os drónokat, hanem kamikaze-drónok széles választékát is elküldte Moszkvának. Oroszország jelenleg iráni licenc alapján gyártja a Sahed-családba tartozó nagy hatótávolságú kamikaze drónokat.