A kormány terve a raktározott lélegeztetőgépek felhasználására

A magyar kormány új felhasználási módot talált a koronavírus-járvány idején beszerzett, de mára raktárakban tárolt lélegeztetőgépek egy részére: súlyos alvászavarban szenvedő betegek kezelésére kívánják őket alkalmazni.

A Párbeszéd-Zöldek képviselője, Szabó Tímea a parlament Népjóléti Bizottságának április 16-ai ülésén érdeklődött Takács Péter egészségügyért felelős államtitkártól a lélegeztetőgépek sorsáról. A kormány a járvány első hullámában 12 ezer lélegeztetőgépet szerzett be, amelyek közül egy részt külföldre adományoztak, néhány száz darabot megpróbáltak eladni, de a többségüket raktárakban őrzik. Elektronikus árverésen próbáltak túladni rajtuk, idén februárban már 13 ezer forintért is meg lehetett venni az eredetileg 10 millióért vásárolt lélegeztetőgépeket, az árverés azonban sikertelen volt.

Takács Péter az ülésen elmondta, hogy a beszerzett lélegeztetőgépek között vannak intenzív osztályos igénybevételre alkalmasak, amelyek már kórházaknál vannak, valamint kisebb tudásszintű, non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések is. A kormány terve, hogy a Bay Zoltán Kutatóintézet segítségével átalakítják ezeket a gépeket, hogy az alvási apnoéban szenvedő betegek számára használhatóvá tegyék őket, és így 77 ezer alvási apnoés beteg megkaphassa őket.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. célja a hazai vállalatok versenyképességének növelése innováció és technológiatranszfer révén. A kutatóintézet ügyvezető igazgatója, Schmidt Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója is egyben.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője, Révész János szerint a járványügyi helyzet nem indokolja, hogy ekkora számban tartsanak raktárkészleten lélegeztetőgépeket. Az OKFŐ jelenleg 26 raktári telephelyet működtet, és a végleges raktározási hely a pátyi központi egészségügyi raktár lesz. A raktárak bérleti szerződési viszonyairól a május 7-ei bizottsági ülésre ígértek felvilágosítást.

A kormány a járvány alatt 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére. A TMT Technics Kft. 1208 lélegeztetőgépet szállított 13 milliárd forintért, míg a maláj GR Technologiestől 6258 darabot vásároltak 176 milliárdért. A külügyminisztérium a malajziai lélegeztetőgép-beszerzés iratainak egy részét megsemmisítette, beleértve a GR Technologies átláthatóságát igazoló papírokat is. A TMT Technics Kft. tulajdonosai most megszüntetik a céget, amelynek a külügyminisztériummal kötött szerződése 4 milliárd forintos előleget tartalmazott.

Takács Péter szerint a WHO szerint a Covidnak nem várható újabb mutációja a közeljövőben, amely tömeges lélegeztetett betegekre számítani, ezért a raktáron tartott készletet redukálni fogják. Az államtitkár a bizottsági ülésen reagált Szabó Tímea kritikájára is, miszerint a kormánytagok VIP-ellátást kapnak, és elmondta, hogy ő maga a Covid miatt a "lepattant János Kórházban" volt, kínai lélegeztetőgépet kapva.

Takács Péter korábban az OKFŐ alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyetteseként dolgozott, majd az egészségügyi államtitkárság élére került.