A Mind idegenek vagyunk című film mély érzelmeket vált ki

Andrew Haigh rendező Mind idegenek vagyunk című filmje, amely Andrew Scott és Paul Mescal főszereplésével készült, végre elérhető a Disney+ platformon és néhány magyar moziban is. A romantikus kísértetsztori kíméletlenül szorongatja meg a nézők szívét, és egy olyan szerelmi történetet mesél el, amely a magányról, az identitásról, a családról és a gyászról is szól.

A film egy méltatlanul keveset emlegetett alkotás, amelyet az Oscar-hype és a mozis felhajtás is elkerült, de most végre a magyar közönség is megtekintheti. Andrew Haigh rendező Szólíts a neveden című filmjéhez hasonló érzékenységgel nyúl két férfi szerelmének történetéhez, bár a főszereplője a szürke Londonban él, és a megélt tragédiák miatt már régóta a fájdalommentes bezárkózás mellett tette le a voksát.

A film tétje nem a szerelemmel járó fájdalom megélése, hanem az emberi kapcsolatok felépítésének lehetősége egy életnyi trauma és magány után. A Mind idegenek vagyunk nem csupán egy szerelem története, hanem egy mélyebb, intim elmélkedés is a magányról és a gyászról.

Adam, a negyvenes éveiben járó író, magányosan él egy londoni toronyházban, és a napjait zenehallgatással tölti, távol a külvilágtól. Egy nap azonban találkozik a tizenkét éves korában autóbalesetben elvesztett szüleivel, amikor gyermekkoráról kezd írni és hazalátogat szülőfalujába, Sandersteadbe. A szülők Claire Foy és Jamie Bell alakításában jelennek meg, akik elképesztően jók a szerepben.

A film forgatókönyve Jamada Taicsi Strangers című regényén alapul, de Haigh rendező nem a kísértetekre, hanem a halott szeretteinkkel való viszontlátás lehetőségére koncentrál. A történet arra is rávilágít, milyen érzés hirtelen elveszíteni valakit, és hogy ez hogyan változtatja meg az életünket.

Adam végül hajlandó beengedni valakit az életébe, és szenvedélyes viszonyba bonyolódik Harryvel, a korábban elutasított szomszéddal. A film két szálon fut, Adam egyszerre merül el a szüleivel és az új szerelmével való kapcsolatban.

Andrew Haigh korábbi munkái között szerepelnek intimitást vizsgáló drámák és a homoszexuális útkeresés témái is, de a Mind idegenek vagyunk újszerűsége nem az ágyjelenetekben, hanem a gyengéd érzelmi kötődés bemutatásában rejlik. A film két főszereplője, Andrew Scott és Paul Mescal, ritkán látott módon mutatnak be embereket, akik hajlandóak kitárulkozni egymás előtt.

A Mind idegenek vagyunk a maga csendes, személyes, keserédes stílusával az elmúlt időszak egyik legmegrázóbb filmélménye, és bár fájdalommal jár, érdemes megnézni. A film 9/10 pontot kapott a 24.hu-tól.