Európában a hőhullámok durvábbak lehetnek a vártnál

Svájci kutatók szerint a jelenlegi modellek 1 Celsius-fokkal alábecsülték a felmelegedés mértékét Európában, mert nem vették figyelembe, hogy a légtömegek mozgása tisztább levegőt eredményezhet.

A globális felmelegedés miatt évek óta ismert, hogy nyaranta egyre erősebb hőhullámokra kell számítani világszerte, így Európában is. A klímaváltozás mérséklése érdekében az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése szükséges, ami elsőre úgy tűnhet, hogy a tisztább levegő a hőhullámok mérséklődését is eredményezheti. Az Európai Földtudományi Unió (EGU) legújabb kutatási eredményei azonban ellentmondanak ennek az elképzelésnek.

Az EGU kutatói rámutattak, hogy a csökkenő légszennyezettség figyelmen kívül hagyása miatt a jelenleg használt modellek nem lesznek képesek megbízhatóan megjósolni a nyári hőhullámokat. A tisztább levegő paradox módon „fokozott nyári felmelegedést” eredményezhet Nyugat-Európában.

Ez a jelenség nem új keletű, már egy 2008-as tanulmányban is megállapították, hogy a tisztább levegő erősebb felmelegedést okozhat. A légtömegek mozgása során, ha a szennyezett levegőt kitakarítják egy adott régióból, több napsugárzás érheti el a felszínt, ami erősebb üvegházhatást eredményezhet a szén-dioxid és a metán felső légkörben való jelenléte miatt.

Dominik Schumacher és a Zürichi Műszaki Egyetem kutatócsoportja az 1980 és 2022 közötti időszakban megfigyelt európai nyári felmelegedésekre vonatkozó regionális adatokat elemezte. A kutatás során kiderült, hogy a modellek átlagosan több mint 1 Celsius-fokkal becsülték alá a tényleges felmelegedést, míg a globális modellek csak 0,5 Celsius-fokkal. A kutatók szerint ez az alulbecslés a tisztább levegő figyelembe nem vétele miatt történt, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A hőhullámok alulbecslése miatt a lakosság felkészületlenül szembesülhet ezekkel, ami fokozott egészségügyi veszélyt jelent. A megoldás kettős: biztosítani kell a tiszta levegőt az emberek számára, miközben lassítani kell a globális felmelegedés hatását. A végső megoldás a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségének radikális csökkentése lehet. Addig is frissíteni kell a hőhullámok előrejelzésére szolgáló modelleket, hogy azok pontosabb képet adjanak a várható eseményekről.