Életet menthet a lépcsőzés

Egy friss kutatás szerint a rendszeres lépcsőzés akár 39%-kal csökkentheti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát azokhoz képest, akik a liftet részesítik előnyben. A tanulmány eredményeit egy európai kardiológiai konferencián is bemutatták, és rámutattak, hogy a lépcsőzés nemcsak a szívbetegségek, hanem általában a halálozás kockázatát is 24%-kal mérsékli, továbbá csökkenti a szívroham, szívelégtelenség vagy stroke előfordulásának esélyét.

Magyarországon a statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, évente körülbelül 60 ezer halálesetet regisztrálva. Emellett évente 20-25 ezer szívinfarktus történik, melyek sok esetben halállal végződnek a szívizomelhalás és egyéb szívproblémák miatt.

A vizsgált kilenc tanulmány összesen 480 479 résztvevőjének adatait elemezte, akik 35-84 éves korosztályba tartoztak és különböző egészségügyi előzményekkel rendelkeztek. Dr. Sophie Paddock, az angliai Kelet-Angliai Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője arra ösztönzi az embereket, hogy építsék be a lépcsőzést a mindennapi életükbe.

A lépcsőzés pozitív hatásait több tanulmány is alátámasztja. Egyik szerint napi hat-tíz alkalommal lépcsőzni csökkenti a korai halálozás kockázatát, míg egy másik szerint a napi öt alkalom 20%-kal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Dr. Manish Parikh, a NewYork-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital kardiológiai főorvosa szerint a lépcsőzés azonnali és kedvező választ vált ki a szervezetből: a szívritmus felgyorsul, a szívteljesítmény nő, és a keringési állapot javul.

Egy másik, februárban közzétett kutatás szerint a lépcsőzés már négy-nyolc hét alatt javítja a szív- és anyagcsere-kockázati mutatókat, mint például a testösszetételt, a vérnyomást, a koleszterinszintet és az inzulinérzékenységet.