Hiába a drágulás, rekordévre számítanak a táboroztatók

Idén a családok egy héttel rövidebb vakációra készülhetnek, ami kihívás elé állítja a táboroztatókat, de a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője szerint a tavalyi rekordszámú, csaknem 230 ezer gyermek részvételét idén is sikerülhet túlszárnyalni.

A 2023/2024-es tanévben átalakított iskolai szünetek miatt a nyári vakáció rövidebb lesz, ami a táborszervezőknek 11 helyett 10 hétre kell ugyanannyi gyereket és turnust elosztaniuk. Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője szerint a pedagógusok januári béremelése miatt a tanárok motivációja megváltozott, ami kevesebb felügyeletre jelentkezőt és így kevesebb turnust eredményezhet.

A szülőknek érdemes időben átgondolniuk, hogyan oldják meg gyermekeik felügyeletét a nyáron, mivel a jó ár-érték arányú táborokra gyorsan lecsapnak mások. A legtöbben május végén, június elején döbbennek rá, hogy a kínálat egy része már betelt.

10-15 százalékos drágulás várható

A táboroztatók költségei idén is emelkednek, így a táborok árai is növekedni fognak, körülbelül 10-15 százalékkal. A napközis táborok átlagosan 50 ezer forintba, míg az ottalvós táborok 70-85 ezer forint körül alakulnak. Az árak között jelentős eltérések lehetnek, például egy ottalvós idegen nyelvi tábor Egerben már 42 ezer forintért is elérhető, de akár 350 ezer forintos összegekbe is bele lehet futni. Korai foglalással, csoport-, barát-, és testvérkedvezményekkel spórolhatnak a szülők.

Csak a képzelet szab határt: AI-tól a Harry Potterig

A táborok tematikája rendkívül változatos, a hagyományos kézműves, lovas, sport vagy idegen nyelvi témák mellett számos újfajta, meghökkentő vagy extrém tematika is megjelenik a kínálatban. A gyerekek választhatnak például mesterséges intelligenciáról szóló, Android-alkalmazás fejlesztési, gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamot, Harry Potter kalandokat, saját kisjátékfilm forgatást, űrrakéta építést, sakktábort vagy méhészetet és mézkészítést.

Az önkéntesektől is kérnek erkölcsi bizonyítvány

A gyerekek táboroztatásában résztvevő szervezőknek, lebonyolítóknak és közreműködőknek erkölcsi bizonyítvány birtokában kell részt venniük, kivéve a köznevelési intézmények által szervezett táborokban dolgozókat. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, és szankciókat alkalmazhat. Tóth Béla szerint az erkölcsi bizonyítványokat érdemes a tábor kezdete előtt legalább két-három héttel megigényelni.

: Index