A hét legérdekesebb technológiai és tudományos hírei

Ha lemaradt volna az elmúlt hét legfontosabb technológiai és tudományos fejleményeiről, ne aggódjon, összefoglaltuk azokat. A tévétől a mumifikálódásig, az arany rejtélyétől a klímaberendezésekig számos izgalmas témát érintettünk.

A technológia és tudomány világában nem áll meg az élet: a QDEL kijelzők megjelenése új korszakot nyithat a tévék piacán, mivel fényesebbek és kevésbé hajlamosak a beégésre, ráadásul olcsóbb az előállításuk. Egy kolumbiai kisvárosban, San Bernardóban a holttestek természetes mumifikálódása keltett figyelmet, ami turisztikai látványosságot teremtett. Az arany fotolumineszcenciájának rejtélyét az EPFL kutatói fejtették meg, ami új lehetőségeket nyithat meg a napenergia felhasználásában.

A Hisense kutatása szerint a magyarok többsége klímaberendezés nélkül készül a nyári kánikulára, és aki mégis vásárol, az az árat és az energiafogyasztást tartja szem előtt. Az adathalászat elleni védekezés fontosságát egy videó is bemutatja, amely tanácsokat ad az online biztonság növelésére. A Föld mélyrétegeinek emberi tevékenység általi változásait is vizsgálták, amelyek a felszín alatt több száz métertől több kilométeres mélységig terjednek.

A Nokia 3210 ikonikus mobiltelefonjának visszatérése is hírverést kapott, a modern kamerával és a klasszikus Snake játékkal együtt. A düh és a stressz szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait is vizsgálták, és kiderült, hogy már nyolc perc dühöngés is növelheti a szívroham kockázatát. A mesterséges intelligencia jövőbeli szerepét a futballedzésben is megkérdőjelezik, hiszen egyre több területen segíti a szakembereket.

Végül, de nem utolsósorban, a Star Wars franchise hatását méltatták, amely alapjaiban változtatta meg a popkultúrát és a digitális médiafogyasztást, és május 4-én, a Star Wars világnapján különösen előtérbe kerül.