Egy ősi, szívós civilizáció, amely meglepő területen robbanthat hatalmasat

Hiába a brüsszeli orientáció, jelenleg nincs olyan nyugati állam, amely hajlandó lenne beavatkozni Jereván oldalán egy dél-kaukázusi konfliktusban. Milyen területeken domboríthat mégis nagyot Örményország? Kránitz Péter Pál kutató lapunknak adott interjújából mindenre fény derül.

Örményország pokoli nehéz időszakot élt át az elmúlt években. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, Kránitz Péter Pál szerint az ország a konszolidáció és a gyarapodás irányába mozdulhatna el, ha megtalálja a járható utat a háború után elvesztett területek miatt.

Az orosz-örmény politikai kapcsolatok viharos időszakát élik, Jereván úgy érzi, Moszkva cserben hagyta, amikor 2022 szeptemberében Azerbajdzsán elfoglalt 140 négyzetkilométernyi területet. Az orosz-örmény gazdasági kapcsolatok azonban továbbra is erősek, Örményország az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaként vámunióban áll Oroszországgal.

Örményország biztonságát hosszú távon egyedül Oroszország lenne képes garantálni, de újabban Iránhoz is védelmi megállapodások kötik. A NATO és az Európai Unió nem szavatolhatják az ország biztonságát, hiszen az EU nem védelmi szövetség, és a NATO második legerősebb hadereje, Törökország, Azerbajdzsánnal áll szövetségben.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSzSz) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel az intervenció elmaradt, amikor Azerbajdzsán átlépte Örményország határát.

A regionális nemzetközi kapcsolatokban nem a vallási szempontok érvényesülnek, Örményország baráti kapcsolatokat ápol az iszlamista Iránnal, mialatt a szekuláris Azerbajdzsán Izraellel kötött szövetséget. Grúzia és Örményország, a két ősi keresztény állam kapcsolatait kellemetlen viták terhelik.

Örményország az első keresztény állam a világon, ahol a lakosság 97 százaléka örmény apostoli vallásúnak vallja magát, és az egyház fontos szerepet játszik a nyilvánosságban és a belpolitikában is.

Az örmény digitális high-tech szolgáltatóipar valóságos forradalmon megy át, 2023-ban 30 százalékos növekedést ért el a szférában működő 3000 örmény technológiai vállalat. A Podcastle vállalat 13,5 millió dollár befektetést gyűjtött össze, és az Apple-alkalmazások friss listáján a hét legnépszerűbb AI-applikáció közül kettő örmény.

Örményország kihasználja az oroszellenes európai szankciók nyújtotta gazdasági lehetőségeket, 2022-ben 12,6 százalékos gazdasági növekedést élt meg, amiből legalább 2,5 százalékot a reexportok képeztek. Az örmény exportvolumen 186 százalékkal nőtt az előző évhez képest, aminek közel fele az orosz piacokat célozta.