A Kryptos szobor rejtélye

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által megbízott Jim Sanborn szobrász által készített Kryptos szobor már csaknem 34 éve őrzi titkait a Virginia állambeli Langley-ben. A szoborcsoport, amely egyben egy megoldásra váró rejtélyt is rejt, a központi udvaron található, és a legtöbb figyelmet a betűkkel teli S alakú szobor kapja, amelynek kódját a mai napig nem sikerült teljesen megfejteni.

A szobor felavatása óta eltelt idő alatt számos amatőr és profi kódfejtő próbálkozott a megfejtéssel, de a kulcs hiányában ez eddig nem sikerült. A szobron lévő szöveget Vigenère-rejtjellel kódolták, amely egy speciális táblázat segítségével kódol és dekódol szövegeket. A módszerhez szükséges kulcsot azonban Sanborn nem árulta el.

A szobor kódjának első három részletét végül James Gillogly és a CIA munkatársa, David Stein is megfejtette, de csak évekkel később derült ki, hogy az NSA már 1992-ben megoldotta ezt a feladatot. Az NSA csapata egy másik módszerrel közelítette meg a problémát, és néhány nap alatt feltörte a kód háromnegyed részét.

A szöveg első része egy koordinátát tartalmaz, amely egy az udvaron elásott jelzőtárgyra utalt, de ez már nincs a helyén. A szöveg említ még egy „láthatatlan, mágneses” dolgot, ami valószínűleg az installációban szereplő iránytűre utal, valamint egy Howard Carter könyvéből vett átírt részletet is tartalmaz.

A kódfejtőknek azonban nemcsak a negyedik részlet megfejtése okoz gondot, hanem az is, hogy a már megfejtett részletekben is találhatóak elírások, amelyek akár szándékos félrevezetések is lehetnek. Sanborn egy interjúban sejtelmesen fogalmazott az elírásokról, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

A Kryptos negyedik részlete, a K4, a mai napig megfejtetlen maradt. Sanborn, aki maga is amatőr a kódnyelvek terén, elárulta, hogy már nem emlékszik a megfejtésre. A művész biztosítékot helyezett el, hogy halála esetén egy intézmény őrizze a megfejtést, és ha valaki rájön a megoldásra, akkor fedjék fel azt. Sanborn négy tippet is adott a kódfejtőknek, de ezek sem vezettek áttöréshez.