A Hexa, a tizennyolc propelleres együléses drón, amely a dugók ellenszere lehet

A Hexa személyi légitaxi sikeres lehet olyan zsúfolt városokban, mint Tokió, bár ára egy Ferrariéval vetekszik.

Először emelkedett magasba a Hexa nevű együléses drón Tokióban, a SusHi Tech Tokyo startuprendezvényen. A Tokyo Big Sight kongresszusi központ parkolójában történt bemutatón a jármű 500 néző szeme láttára 10 méter magasságba repült.

A tokiói vezetés szerint a repülő járművek a közlekedés következő generációját képviselik, és hatékony megoldást nyújthatnak a forgalmi torlódásokra, valamint a katasztrófa sújtotta területekre szánt segélyek szállítására. Azonban a városok süllyedése, mint globális probléma, új kihívások elé állíthatja a Hexa és hasonló repülő járművek terjesztését. Egy friss kutatás szerint Kína több nagyvárosa is jelentős mértékben süllyed, ami sok tízmillió ember életét sodorja veszélybe, és hasonló jelenségek Európában és az Egyesült Államokban is megfigyelhetők.

Az amerikai Lift Aircraft Inc. által gyártott Hexa méretei 4,5 méter szélesség és 2,6 méter magasság, tömege pedig csupán 196 kilogramm. A jármű tetején 18 propeller található, amelyek az együléses utastér felett helyezkednek el. A Hexa ára azonban majdnem félmillió dollár, ami jelentős befektetést igényel.

A Hexa további bemutatókat tart a rendezvényen, szombaton, szerdán és csütörtökön, napi két alkalommal, tizenöt perces, ingyenesen megtekinthető show-k formájában.

Tokió kormányzója, Koike Juriko a bemutatón kifejezte reményét, hogy a Hexa minél több ember számára elérhetővé válik, és izgatottan várja, hogy a repülő jármű a mindennapi közlekedés részévé váljon. Azonban a városok süllyedése miatt a várostervezőknek és a kormányzati szerveknek új megoldásokat kell találniuk a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

A Hexa úgy lett megtervezve, hogy automatikusan landoljon, amint az akkumulátorok (melyek mindegyik rotorhoz külön-külön tartoznak) kezdenek lemerülni. A drón hat rotorral is stabilan képes működni, és vészhelyzet esetén egy ejtőernyő segítségével biztonságosan érhet a földig. A jármű talpai úgy lettek kialakítva, hogy akár vízre is képes leszállni. A városok süllyedése azonban új kihívásokat jelenthet a Hexa és hasonló repülő járművek számára, hiszen a talajvíz kiemelése és az új épületek súlya miatt a süllyedő területeken a repülési feltételek is változhatnak.