Fásy Ádám receptje az anyák napi ünnepi ebédhez

Május első vasárnapján ünnepeljük az Anyák napját, amikor is szeretettel és tisztelettel adózunk édesanyáinknak. E jeles nap alkalmából Fásy Ádám egy különleges ünnepi fogással készült, melyhez jó étvágyat kíván.

Az ünnepi menü egy bőrén sült lazac, tenger gyümölcseivel és kapros-gombás tejszínes tagliatellével. A hozzávalók négy személyre szólnak, és tartalmazzák a 80 dkg lazacfilét, 20 dkg zöldkagylót, 20 dkg garnélarákot, 5 dkg vajat, két citromot, fél deciliter olívaolajat és sót. A körethez 30 dkg tagliatelle, 20 dkg vargánya gombát, egy fej vöröshagymát, egy csokor kaprot, 20 dkg reszelt parmezán sajtot, egy deciliter tejszínt, egy evőkanál olívaolajat és só szükséges.

Az elkészítés során a lazacszeleteket citromlével meglocsoljuk, sóval bedörzsöljük, majd hűtőbe helyezzük. A halat sütés előtt papírtörlővel szárítjuk, teflonserpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és bőrös felével lefelé helyezzük bele a lazacszeleteket. A bőr ropogósra sülése után hozzáadjuk a vajat, mellé tesszük a kagylót és a megtisztított garnélákat, majd lassú tűzön, vajjal locsolgatva készre sütjük. Fontos, hogy a lazacot ne fordítsuk meg.

A köret elkészítése közben a tésztát enyhén sós forró vízben megfőzzük, lecsepegtetjük és félretesszük. A hagymát és a gombát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd lepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, felöntjük tejszínnel, sóval ízesítjük és krémesre főzzük. Tálaláskor a gombaragu alá helyezzük a tésztát, erre kerül a hal, a kagyló és a rák, végül meghintjük parmezánsajttal és kaporszálakkal díszítve kínáljuk.