A Grande Torino tragédiájának 75. évfordulója

Szombaton Torino és az egész futballvilág a Grande Torino csapatát szállító repülőgép-szerencsétlenség 75. évfordulójára emlékezik, amely 1949. május negyedikén történt.

A tragikus balesetben a csapat minden játékosa és edzője életét vesztette, köztük két magyar: Egri Erbstein Ernő, a csapat mágikus hatású edzője és Schubert Gyula balösszekötő. A megemlékezést a torinói Superga kolostornál tartották, ahol Susanna Egri, Egri Erbstein Ernő lánya is részt vett.

Susanna Egri, aki februárban töltötte be a 98. életévét, a háromnegyed évszázaddal ezelőtti eseményeket csodálatos élességgel idézte fel. Elmesélte, hogy apja 1946-ban érkezett meg Torinóba, és a család később csatlakozott hozzá. A Grande Torino története a futballtörténelem egyik legfényesebb fejezete, amelynek Erbstein volt az egyik meghatározó alakja.

A csapat Lisszabonban játszott bemutatómérkőzést a Benfica visszavonuló játékosa, Xixo Ferreira tiszteletére, majd egy Fiat G.212-es típusú repülőgéppel indultak vissza Torinóba. Susanna Egri elmesélte, hogy apjával és a csapattal utoljára Milánóban találkozott, mielőtt Lisszabonba repültek volna.

A tragédia napján Susanna Párizsba készült vonattal, amikor meghallotta a repülőgép-balesetről szóló híreket. A fájdalom és a veszteség érzése ma is élő emlék számára.

Susanna Egri sajnálattal említette, hogy édesapjának Torinóban még mindig nem állítottak méltó emléket, és hogy a Grande Torino története és jelentősége nem ismert széles körben.

A Grande Torino csapatának utolsó mérkőzése egy 4-3-as Benfica-győzelemmel végződött Lisszabonban. Másnap reggel a csapatot hazafelé szállító repülőgép felszállt a lisszaboni repülőtérről, de a rossz időjárási viszonyok között a gép a Superga hegy oldalának csapódott.

A balesetben a gép minden utasa, köztük a Grande Torino játékosai és vezetői, valamint három újságíró és a túraszervező is életét vesztette.

A temetésen félmillió gyászoló akart elbúcsúzni a holttestektől, és a város központja megtelt a gyászoló tömeggel. A Juventus játékosai is visszafordultak egy bajnoki mérkőzésről, hogy részt vehessenek a gyászszertartáson.

A Grande Torino csapatának tragédiája után a hátralévő bajnoki fordulókban az ifjúsági csapatukkal álltak ki, és a soros ellenfelek is ifjúsági együttesüket küldték pályára ellenük, így a csapat megőrizte bajnoki címét.

A Superga tragédiájának két magyar áldozata volt, Egri-Erbstein Ernő és Schubert Gyula, de Kubala László szerencséjére nem utazott el a csapattal, mivel fia betegsége miatt otthon maradt.

Schubert Gyula, aki már csehszlovák állampolgárként is ismert volt, éppen kezdett beépülni a Grande Torino csapatába, amikor a tragédia történt.

A cikkben szereplő összeesküvés-elmélet szerint a repülőgép-baleset oka az lehetett, hogy a játékosok aranyat vagy gyémántot csempésztek, és a rossz látási viszonyok között a pilóta nekivezette a gépet a Superga Bazilikának. Azonban a roncsok között nem találtak sem aranyat, sem gyémántot.