„Ha túléled, mondd el helyettünk is” – 93 éves „Signora Auschwitz”, a magyar-olasz írónő, akit még Ferenc pápa is meglátogatott

Bruck Edith (1931) nemcsak Olaszországban örvend nagy tiszteletnek, hanem a vészkorszak világirodalmának kanonikus szerzője is, a globális holokauszt-emlékezet egyik kiemelkedő képviselője Primo Levi, Elie Wiesel, Jean Amery, Charlotte Delbo, Kertész Imre és mások mellett.

Bruck Edith a Tiszakarádon nevelkedő Editet tizenhárom évesen, a családjával együtt vitték Magyarországról a haláltáborba. Néhány év vándorlás után az 1950-es években Rómában telepedett le, ahol traumatikus emlékeinek irodalmi feldolgozásához kezdett. Bruck több mint harminc kötetes életművét olaszul írta, művei közül egyelőre csak hat jelent meg magyar fordításban is.

Bruck Edith a Tisza és Bodrog közti kis faluban, Tiszabercelen Steinschreiber Editként született, egy sokgyermekes haszid zsidó család utolsó gyermekeként. A család a szegénység mellett a magyar társadalomból való fokozatos kirekesztés, a zsidóellenesség egyre fenyegetőbb jelenlétét is megélte.

1944 márciusában néhány német érkezett a faluba, a magyar csendőrök hajnalban jöttek értük, a házukat azonnal el kellett hagyniuk. A tizenhárom éves gyereklány néhány hét alatt felnőtté vált, kezdetét vette az erőszakos kiköltöztetés.

Négy nap alatt értek Auschwitzba, ahol elválasztották a családtagokat egymástól. Nevétől megfosztva, az alkarjába tetovált 11 152-es számú fogolyként Editet több táborba is vitték.

A holokauszt női visszaemlékezéseire csak az utóbbi időben növekedett meg az érdeklődés. Bruck Edith is kiemeli a testvérével, Elizzel való szoros kapcsolatát a lágerekben töltött egy év alatt.

A 25 kilóra lefogyott Edit fizikai felépülése után Elizzel együtt visszatért Magyarországra. A házukat kifosztották, a falakra zsidógyalázó feliratokat írtak. Edit ezután Csehszlovákiába emigrált. Huszonhárom évesen, a szülei és a családi otthon elvesztésével, a holokauszt terhével, három rossz házassággal a háta mögött 1954-ben útnak indult Argentína felé. Végül Olaszországban kötött ki.

Bruck Edith Olaszországban valóságos intézménnyé vált. Számos díjjal ismerték el munkásságát. De Bruck nem szakadt el a magyar nyelvtől sem, sőt, hídépítő szerepet vállalt.

Bruck Edithről három, nyilvánosan is elérhető portréfilm készült, ebből kettő magyar produkció. Bruck Edith tanúságtevőként írásain és előadásain keresztül arra figyelmeztet, hogy a népirtás borzalmára továbbra is emlékeztetni kell.

Bruck Edit ma 93 évvel ezelőtt, Steinschreiber Edit néven látta meg a napvilágot. Eredeti neve összetett német szó, de vajon mit jelent? Stein = kő. Shreiber = író. Beszédes név: Bruck Edit egész életében emlékműveket emelt, emlékszöveget vésett.

: Sükösd Miklós és Jablonczay Tímea cikke.