Udvaros Dorottya és több művész távozása a Nemzeti Színházból

Megalázó helyzetbe került Udvaros Dorottya a Nemzeti Színházban, ahol a színésznő szerint nem hosszabbították meg a szerződését, míg a színház szerint határozatlan idejű kontraktusa van. A társulatban lesújtó a hangulat, és nem csak Udvaros távozik.

A Nemzeti Színházban temetői hangulat uralkodik, miután Udvaros Dorottya nyilatkozatában kijelentette, hogy 22 év után már nem tagja a társulatnak, mert Vidnyánszky Attila igazgató nem hosszabbította meg a szerződését. A színház azonban cáfolta a színésznő állítását, és közleményben jelezte, hogy Udvaros Dorottya határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik.

Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak adott interjújában erősítette meg, hogy már nem tagja a Nemzeti Színháznak, és hogy a direktor a színház nehéz anyagi helyzetével indokolta a döntést. A színésznő szerint a kormány 380 millió forintot vont el a színháztól, és idén nem sikerült befoltozni a költségvetési lyukakat. Udvaros kritikus hangon megjegyezte, hogy ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért van szükség hatalmas összegekért külföldi rendezőket leszerződtetni.

A Blikk információi szerint a társulatban sokan kétségbeesettek és felháborodottak, mivel ha Udvaros Dorottyát, aki Kossuth-díjas színésznő, így el lehet küldeni, akkor másoknak is aggódniuk kell a jövőjük miatt. A színésznő korábban többször is hallatta a hangját közéleti ügyekben, és úgy véli, ezek is szerepet játszhattak abban, hogy az igazgató elküldte a Nemzetiből.

Az Index információi szerint nem csak Udvaros Dorottya távozik a Nemzeti Színházból, hanem több más művész is, köztük azok, akik tavaly novemberben súlyos balesetet szenvedtek. Barta Ágnes megerősítette, hogy az évad végén közös megegyezéssel távozik, és szabadúszóként fog dolgozni.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila tanítványai közül is többen távoznak, és úgy tudni, nem terveznek új tagokat felvenni a helyükre. A színház a beregszászi színház tagjait is befogadta, akik a háború kitörésekor érkeztek, és több előadásban is szerepelnek.

A távozásokkal kapcsolatos kérdésekre a Nemzeti Színház még nem válaszolt. Udvaros Dorottya a Telexnek reagálva elmondta, hogy március 22-én a vezérigazgató közölte vele, hogy nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződését, de azokra a darabokra, amelyekben játszik és műsoron maradnak, egyedi szerződést kap majd május közepén.

: Blikk : Index