Szerb Antal utolsó otthona helyi védettséget kaphat

A II. kerületi önkormányzat májusban dönthet Szerb Antal író utolsó otthonának helyi védettség alá helyezéséről, hogy megóvják az esetleges átépítéstől vagy lebontástól.

A II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely a Facebookon jelentette be, hogy kezdeményezni fogja Szerb Antal utolsó otthonának helyi védettségét. Az író, aki 1945-ben hunyt el, egykori lakhelye a Hűvösvölgyi út 81. szám alatt található, és a kerületi képviselő-testület májusi ülésén kerülhet szavazásra a védelem kérdése.

A ház történetét és jelentőségét korábban részletesen bemutattuk, kiemelve az építtetőt, tófalvi Küry Klárát, aki az első magyar operettprimadonnaként volt tisztelve, valamint a villa különböző tulajdonosváltásait és azt, hogy gyermekszanatóriumként is szolgált.

A villaépület a legnagyobb ingatlanos portálon 2,25 milliárd forintos áron jelent meg, ami aggodalmat váltott ki az emberekben, mivel a ház nem élvez sem kerületi, sem fővárosi, sem országos műemléki védelmet, így a jelenlegi vagy egy leendő tulajdonos akár le is bonthatná.

Őrsi Gergely polgármester kiemelte, hogy a budaiak eddig is sokat tettek Szerb Antal örökségéért: nevét viselő utca található a ház mellett, a környékbeli könyvtárat is róla nevezték el, és botlatókövet is állítottak az épület előtt. A polgármester szerint egy város nem csak az építőanyagokból áll, hanem a történetek sokaságából is, ezért az épületek védettségénél az építészeti értéken túl a kultúrtörténeti jelentőséget is figyelembe kell venni.