Sarki fény és Space X rakéta az éjszakai égbolton

Magyarországról ismét megfigyelhető volt a sarki fény, ami idén már harmadszorra történt meg. Az éjszakai égbolt másik látványossága a Space X Falcon-9-es rakétája volt, amelyet szintén észre lehetett venni.

Az Időkép beszámolója szerint a tegnapi éjszakán nemcsak a sarki fény jelent meg az égen, hanem a Space X Falcon-9-es rakétáját is láthatták az érdeklődők. A rakéta a WorldView Legion konstelláció két műholdját juttatta fel a világűrbe, amelyek a napszinkron pályára állásukat követően később további négy műholddal egészülnek ki, ezeket is párban tervezik felbocsátani.

Az éjszakai égboltot egy különleges jelenség, az úgynevezett űrmedúza is díszítette, amely a rakétafellövés következtében alakult ki. Ez a jelenség akkor figyelhető meg, amikor a rakéta által kibocsátott gázok a légkörben szélesen szétterülnek, és a horizont alatt lévő Nap sugarai ezekről visszaverődnek. Az űrmedúza látványos formáját a légköri nyomásnál sokkal erőteljesebb gázok okozzák, amikor is a levegőben oldalirányban terjednek szét. A jelenség Szemán Viktor debrődi kameráján is élesen kirajzolódott, és a videót a jelenségről az Időkép oldalán lehet megtekinteni.