Glioblasztóma elleni vakcina emberi tesztjei

Egy új vakcina, amely a glioblasztóma nevű agyrák ellen lett kifejlesztve, már embereken is tesztelték, és az eredmények ígéretesek a túlélés meghosszabbítása szempontjából.

A Science Alert szerint a személyre szabott oltóanyagot négy betegen próbálták ki, akiknél a vakcina sikeresen hozzájárult a túlélési idő meghosszabbításához. Az immunrendszer képes volt felismerni és támadni a daganatot, annak ellenére, hogy a glioblasztóma mikrokörnyezete általában megnehezíti az immunsejtek munkáját.

A kísérleti alanyok két vagy négy dózist kaptak az oltásból, amelyek gyors és jelentős immunválaszt váltottak ki. A vakcina mellékhatásai között szerepeltek hányinger, hidegrázás és enyhe láz, de ezek a tünetek rövid időn belül elmúltak.

A kutatók maguk is meglepődtek az oltás hatékonyságán, mivel nem vártak ilyen gyors és erős immunreakciót. A glioblasztómás betegek általában kemoterápiát, sugárkezelést és műtétet kapnak, amelyek mellett átlagosan hat hónapot élnek a betegség előrehaladása nélkül, azonban az új vakcinával kezelt betegeknél ez az időtartam 8-9 hónapra nőtt.

A vakcina fejlesztésében alkalmazott mRNS-technológia ugyanaz, amelyért Karikó Katalin orvostudományi Nobel-díjat kapott.