Új bronzkori sziklarajzokat fedeztek fel Kazahsztánban

Kazahsztánban, a Zsambil régióban, Aktogaj falutól mintegy 3,5 kilométerre önkéntesek új bronzkori sziklarajzokat tártak fel a Taza környezetvédelmi kampány keretében.

Az Arkeonews beszámolója szerint a felfedezett ősi sziklarajzok méretei lenyűgözőek: magasságuk elérheti a 2 métert, hosszuk pedig a 15-20 métert. A petroglifák a mindennapi élet jeleneteit és a korabeli emberek világlátását ábrázolják. Asszilzsan Pazilbekov önkéntes elmondása alapján a rajzok rendkívül szokatlanok, ezért régészek segítségét kérték a jelentőségük megértéséhez.

A szakértők előzetes becslése szerint a sziklarajzok több mint 4000 évesek lehetnek, és a régészek terveik szerint részletes vizsgálatnak vetik alá a lelőhelyet. A régióban ritka az olyan sziklafelület, amelyen több ősi ábra is fellelhető.

Kazahsztánban számos ismert sziklarajz található, különösen az ország déli részén, a Karatau-hegységben. Az első helyi petroglifákat 1906-ban fedezték fel, és a képek témái igen változatosak. Jelenleg is folyamatban vannak erőfeszítések, hogy a régió nagyobb nemzetközi elismerést és védelmet kapjon.