Köves Slomó: Robbanásszerűen fog nőni Budapesten a zsidó turizmus

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével, Köves Slomóval készült interjúban a budapesti zsidóság helyzetéről, a gázai háború hatásairól és a zsidó turizmus jövőbeli kilátásairól esett szó a Holokauszt 80. évfordulójának közeledtével.

Budapesten több Zsidónegyed is létezett a történelem során, például a budai várban II. Lajos idejétől kezdődően, ahol a középkori imaházat és zsinagóga maradványait is felfedezték. A pesti Zsidónegyed története az Orczy-házban kezdődött, és ma a városban húsz aktív zsinagóga található, melyek közül sok építészeti értéket képvisel. A legtöbb zsidó jelenleg az Újlipótvárosban él.

A gázai háború óta Budapesten a zsidó közösség élete békés, ellentétben Nyugat-Európa nagyvárosaival, ahol a zsidóság és a muzulmán bevándorlók közötti feszültségek növekedtek. Magyarországon a kormány hatékony intézkedései az illegális bevándorlással szemben hozzájárultak a zsidó közösség biztonságérzetének fenntartásához. A kormányzat és a terrorelhárítás is aktívan részt vesz az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és a közösségek biztonságának megőrzésében.

A rendszerváltás óta a zsidó közösség helyzete jelentősen javult Magyarországon. A 90-es években még újszerűnek számított a zsidó kultúra nyilvános megjelenítése, például a Sziget Fesztiválon. Az izraeli turizmus számára Magyarország kiemelt célponttá vált, részben a közbiztonság, részben a gazdag zsidó vallási élet miatt. A gázai háború óta ugyan csökkent a járatok száma, de várhatóan a turizmus még erősebben fog visszatérni. Az izraeliek számára Budapest biztonságos és megfizethető úti cél, ahol a zsidó vallási élet intézményei is elérhetőek.