Néma Hadsereg – Egy elfeledett napló története

Évtizedek óta egy padláson porosodott Wágner Levente hadnagy naplója, mely a doni front hátországában íródott, és most családja könyv formájában hozza nyilvánosságra.

Wágner Levente hadnagy, a 2. magyar hadsereg tartalékos mérnöke, 1942 szeptembere és 1943 februárja között írta meg naplóját, amely a Don-kanyar poklában töltött időszakát örökíti meg. A napló, melyet unokája, Rózsahegyi Barnabás szerkesztett könyvvé, a túléléshez szükséges hitről és reményről szóló önvallomás is egyben.

A közel 50 évesen behívott Wágner Levente a 205-ös munkavezetői csoport tisztjeként, zsidó munkaszolgálatosokból álló műszaki törzsével dolgozott a frontvonal közelében. Az ő feladatuk az utak karbantartása és a téli szállások kialakítása volt, gyakran a frontszakaszok változása miatt ágyúzások és robbanások közepette.

Rózsahegyi Barnabás a Blikknek elmondta, hogy a naplóhoz tartozó fényképeket diaképeken őrizték meg, és ezek alapján azonosították be a leírt eseményeket. A napló eredetileg gyorsírással készült feljegyzésekből állt, és csak évekkel később gépelték le. A könyv kiadásával a szerző nem csak a családi, hanem a magyar történelem egy darabját is megőrzi, emléket állítva a zsidó munkaszolgálatosoknak is.

A "Néma Hadsereg – Wágner Levente képes doni naplója" című könyv egy történelmi utazásra invitálja az olvasót, a II. világháború egyik legtragikusabb szakaszába, ahol a történelem vérrel íródott. A napló és a képek együttesen a múltba repítik az olvasót, szinte érezhetővé téve a Don folyó hideg szelét és a harcok hangjait.

Rózsahegyi Barnabás szerint a könyv a doni csatában részt vett névtelen hősök előtt tiszteleg, akik a szocialista rezsim alatt nem beszélhettek a megélt traumákról. A könyv segítségével jobban megérthetjük a magyar néplélek sebzett voltát, hiszen évtizedekig éltek közöttünk azok, akik nem oszthatták meg a borzalmakat.

A könyv közösségi kiadásban, a leendő olvasók adományaiból jelenik meg, és a brankozosseg.hu oldalon rendelhető meg, akár díszkötésben, akár névre szóló dedikációval.