A Telex szakácskönyvének ételei a Madhouse menüjén

A Madhouse Bistróban a Telex szakácskönyvének ételeit kínálják egy időszakos menü keretében, amely május 1-től június 15-ig tart. Az együttműködés során a Madhouse csapata és a Telex munkatársai közösen alkották meg az ételeket, amelyek a frissen megjelent "Elfelejtett magyar konyha" című könyvből származnak.

A Madhouse évek óta különböző partnerekkel dolgozik együtt, hogy közös menüket hozzanak létre, amelyek új ötleteket és inspirációt adnak az étlap frissítéséhez. Az együttműködés célja nem csak a támogatás, hanem az értékteremtés is. A mostani menü a Telex támogatására jött létre, hiszen a Madhouse hisz a szabad sajtóban. A közös menü a "Elfelejtett magyar konyha" szakácskönyv megjelenésével kapcsolódik össze, amelynek ételeit most valóságos formában is meg lehet kóstolni. A könyv a legtisztábban magyar ételeket tartalmazza, amelyeket Jókai Mór 1862-es cikke ihletett. A közös menü alapját ezek az ételek képezik, és a könyv a menü indulására készült el.

A Madhouse korábbi menüi között voltak olyanok, amelyek művészeti alkotásokra vagy más elvont dolgokra reflektáltak, mint például Borbás Róbert tetoválóművész munkáiból inspirálódva készült ételek. A mostani menü azonban konkrét receptekből indul ki, ami kihívást jelent a séf számára. A cél az volt, hogy a régi ételeket modern technikákkal és szemlélettel, de az eredeti karakterük megőrzésével készítsék el. Piszkor Norbert séf a könyv ételei közül a legtrükkösebb nevűeket és azokat választotta, amelyek a mai magyar konyhába is illeszkednek, de a könyvben másképp szerepelnek. Az ételek elkészítése során a régi alapanyagokat modern hozzávalókkal helyettesítették, de az újítások nem a receptek megváltoztatását, hanem a hozzáállást jelentették.

Az egyes ételek a következőképpen kerültek átalakításra:

  • Levelensült: A kelkáposzta levélen sült palacsinta modern változata blansírozott kelkáposztával, palacsintatésztával, tökmag misós tökmag krémmel és sós citromos, petrezselymes gremolatával készül.
  • Tárkonyos: A bableves füstölt mangalica-oldalasos alaplével és csülökkel, saját anyagával sűrítve, aszalt szilvalekvárral és sok zöld fűszerrel, valamint tepertős pogácsával tálalva.
  • Abrudbányai bálmos: Tejszínes, vajas puliszkakrémmel, pirított mangalica szalonna morzsával, snidlingolajjal, snidlinggel, kecskesajttal és juhtúrós-joghurtos, citromos habbal szervírozva.
  • Vetrece: Marharagu ciberemártással, mangalicafejből főtt kollagénes alaplével és fermentált korpalével készül.
  • Kaproslepény: A desszert egy könnyű felfújt, mellette kapor fagylalttal és citrusos tejfölhabbal.

A menü bemutatója április 30-án volt, ahol a könyv stábjával és néhány támogatóval kóstolták meg az ételeket. A menü a Madhouse Budapest Bistróban az Ács Bori & Piszkor Norbert & „Jókai Mór” menü by Telex néven, a Van Másik Zrt. és a Keleti Reál Kft. kereskedelmi együttműködése keretében valósul meg.