Majális minden mennyiségben

Jó reggelt! Május van, az illatok és a mosolygó, szép nyár közeledtével Ady Endre szavai is eszünkbe juthatnak. De maradjunk a cikkeknél, és nézzük, mi történt a majálisok világában.

A baloldali pártok a Városligetben gyűltek össze május 1-jén, ahol a politikát és a vurstlit egy szürreális esemény keretében ötvözték. Az MSZP egykori befolyásos elitje rezignáltan figyelte, miként emészti fel pártjukat Gyurcsány Ferenc vezetése alatt. Nem messze innen, a Fidesz főpolgármester-jelöltje zártkörű majálist rendezett, amelyre csak a párt és a Fidelitas tagjai voltak meghívva. A Mi Hazánk gyerekmozgalma a Bikás Parkban nemzeti rockra, ostor- és kardcsattogásra énekelt és menetelt, miközben hatezer forintos sültkolbászt és "kurva drága vattacukrot" árultak. Magyar Péter bejelentette, hogy pártja nem csak az Európai Parlamenti választáson indul, hanem fővárosi listát is állít.

A BBC nyomozása során kiderült, hogy Nika Shakarami, a 16 éves iráni tüntetőt, aki egy 2022-es tüntetés után tűnt el, szexuálisan zaklatták, majd halálra verték, és az esetet a Forradalmi Gárda egy magas rangú tisztviselője próbálta eltussolni.

Bhutánban a boldogság a fejlettség mércéje, ahol a boldogságindex állandóan 90 százalék felett van. A "Boldogság ügynöke" című dokumentumfilm Zurbó Dorottyával, a magyar-bhutáni rendezőpárossal készült interjúban mutatja be a nemzeti statisztika mögötti valóságot.

Négy hír érkezett hazánkból: Ursula von der Leyen dicsérte Magyarországot az EU-hoz való csatlakozásának 20. évfordulóján, miközben a kormány az ő arcképével plakátolta tele az országot. Schadl bizalmasa, aki fideszesként indult Zuglóban, visszalépett a jelöltségtől. A kegyelmezési folyamat legalább három hónapig szünetelt. A magyar hokiválogatott egyik játékosa lebohócozta a szövetségi kapitányt, miután a csapat kikapott Romániától a világbajnokságon.

Négy hír a nemzetközi porondról: egy izraeli miniszter felszólított Gázai városok teljes megsemmisítésére, a Columbia Egyetem épületét palesztinbarát tüntetők foglalták el, több tucat embert letartóztattak. Tbilisziben könnygázt és vízágyút vetettek be a külföldiügynök-törvény ellen tiltakozók ellen. Paul Auster író elhunyt.