Állótaps és brazil kismaci, Lara Fabian megbabonázta közönségét

Az a szenvedély, ami Lara Fabian hangjában van, egészen egyedi. A fájdalom, az öröm, a szerelem, a gyűlölet, minden érzelem kivétel nélkül megnyilvánul dalaiban. De vajon élőben is képes átadni ezt? Most kiderült.

Lara Sophie Katy Crokaert, ismertebb nevén Lara Fabian belga-kanadai énekesnő 2024. április 30-án adott koncertet Budapesten, az MVM Dome-ban. A szőke világsztár legutóbb 2022-ben járt Magyarországon, akkor a Papp László Budapest Sportarénában mutatta meg kivételes tudását a közönségnek, előtte pedig 2016-ban tette tiszteletét nálunk.

Aki jegyet vált Fabian koncertjére, valószínűleg nem a pörgős, könnyed dalokat várja az estétől. A több nyelven előadott balladák inkább a lélekemelésről szólnak, mintsem a hangulatfokozásról. Lara Fabian nevét az 1988-as Eurovíziós dalfesztiválon ismerte meg a világ, akkor a 4. helyezést szerezte meg Croire című dalával. A versenyt ugyan Céline Dion nyerte Svájc színeiben, de az énekesnőnek nem volt oka csüggedni, ugyanis a vetélkedő után Európában sláger lett a kislemeze, amit mintegy 500 ezer példányban vásároltak meg.

Minimál, de lényeges

Az MVM Dome igyekszik színessé tenni idei koncertnaptárát. A Depeche Mode, Loreena McKennitt és Slash is fellépett a közelmúltban, most Lara Fabianon volt a sor. A koncertre kizárólag ülőjegyeket lehetett váltani, és bár nem volt telt ház, az összkép egyáltalán nem nézett ki rosszul.

Kicsivel este nyolc óra után elsötétedett a színpad és kezdetét vette a nagyjából 90 perces műsor. Az énekesnőt mindössze egy alapzenekar kísérte, azaz egy dobos, egy gitáros, egy basszusgitáros és egy zongorista, kiegészülve két vokalistával.

Állótaps és brazil kismaci

A pörgősebb, pop-rockosabb Alleluia alatt már a teljes brigád fent állt a színpadon, beindult a buli. A La différence előtt Lara Fabian egy néhány perces monológban kifejtette, hogy neki sem volt mindig könnyű élete, de a zene átsegítette őt mindenen.

Az erőszak, az igazságtalanság és a diszkrimináció ellen az egyedüli igaz fegyver a zene – mondta Fabian.

A koncerten a közönség többször is állva tapsolt az énekesnőnek, sőt még plüssmacikat és virágokat is vittek neki. Az egyik úr egyenesen Brazíliából utazott idáig, hogy átadhassa az országának zászlajába öltöztetett játékot. A több nyelven is beszélő és éneklő Fabian magyarul, angolul, franciául és spanyolul is kifejezte köszönetét a hálás közönségnek.

Az énekesnőt kísérő alapzenekar tanúbizonyságot tett profizmusáról. Mindenki hangszerének mestere, ezt pedig a buli második felében meg is mutatták, ugyanis amíg az énekesnő lement a színpadról, egy több mint öt perces örömzenélést mutattak be. A koncert vége felé megszólalt még néhány pörgős és kevésbé pörgős dal is. Az énekesnő a Humana mintegy 12 perces változata alatt mutatta be a zenekar tagjait, szinte a teljes stábnak megköszönte, hogy hozzájárultak a turnéhoz.

Egy szál mikrofonnal egy arénában

A kezdeti hangosítási problémák, vagyis az, hogy Fabian hangja elnyomta a zenekart, a negyedik-ötödik szám környékén rendeződtek. A kamerakezeléssel is akadtak gondok, hiszen a kivetítőkön 89 százalékban az énekesnő szerepelt, ami rendjén is van, csak az úgy kellemetlen, amikor a dobszóló közben sem az éppen játszó zenészt láthattuk, hanem Fabiant egy teljesen értelmetlen szögből.

Lara Fabian megmutatta nekünk, hogy hangja zenekarral, egy szál zongorával, és magában is képes tökéletesen betölteni a teret. Biztos vagyok benne, ha visszatérne hazánkba, összefutnánk olyanokkal, akik itt voltak a mostani koncerten, és a szemüket törölgették az átélt katarzis után.

(Borítókép: Lara Fabian április 30-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)