Daniel Radcliffe élesen kritizálta J. K. Rowlingot nézetei miatt

Mára közismert tény, hogy a Harry Potter-franchise megannyi színésze fordított hátat a varázslóvilágot megalkotó J. K. Rowlingnak, mivel az írónő 2020 óta több ízben felszólalt a transznemű közösségeket pártoló hangok és döntések ellen.

Daniel Radcliffe, aki a Harry Potter karakterét megformálta, nemrégiben egy interjúban fejtette ki véleményét J. K. Rowlinggal kapcsolatban. A Deadline beszámolója szerint Radcliffe az elsők között ítélte el az írónő megnyilvánulásait, amelyek a transz közösségeket felháborították 2020-ban. Radcliffe a következőképpen fogalmazott: "Ez végtelenül elszomorít engem, mert amikor az emberre tekintek, akit megismertem, a találkozásunkra, a könyvekre, amiket írt és a világra, amit teremtett, az számomra maga a mély együttérzés."

A színész a Trevor Project aktív tagjaként, amely az LGBTQ-közösségek tagjainak öngyilkossági kísérleteit igyekszik megelőzni, úgy érezte, nem maradhat csendben: "12 évig dolgoztam a Trevor Projecttel és úgy tűnt… nem is tudom… hatalmas gyávaság lett volna a szememben, ha nem mondok semmit. Meg akartam próbálni segíteni azoknak, akikre negatívan hatottak a megjegyzései. De azt is szerettem volna megerősíteni, hogyha még ezek valóban Jo nézetei is, az nem jelenti azt, hogy mindenki ugyanígy tekint a dolgokra, akinek köze van a Potter franchise-hoz."

Ellentétes nézetek

J. K. Rowling korábban kifejezte egyet nem értését a kiskorúak nemváltása, a semlegesnemű mosdók kialakítása és a transzneműeknek kedvező döntések miatt. Az Egyesült Királyság vezető gyermekorvosa aggodalmát fejezte ki a fiatalkorúak nemváltoztatását tekintve, mivel továbbra sincsenek komoly kutatások azzal kapcsolatban, hogy miként hatnak a fiatalok szervezetére a hormonok és a pubertásgátlók. Rowling ezt a jelentést „vízválasztónak” nevezte, és azt mondta, hogy számos üzenetet kapott már olyan fiataloktól, akik megbánták döntésüket. A Deadline idézi Rowlingot: "Azok a hírességek, akik részt vesznek a nők nehezen kivívott jogait csorbító mozgalmakban, vagy arra használják felületeiket, hogy támogassák a kiskorúak nemváltását, tartsák meg maguknak a traumatizált nemváltóknak, vagy az egynemű helységekre szoruló, sebezhető nőknek szánt bocsánatkéréseiket."

A The Atlantic megkereste Daniel Radcliffe-et, hogy reagáljon Rowling üzenetére, mire a színész csak annyit válaszolt: "Továbbra is támogatni fogom az LGBTQ emberek jogait, nem kívánok egyebet hozzáfűzni." Radcliffe azzal kapcsolatban is nyilatkozott, hogy hálátlan lenne Rowlinggal szemben, aki sztárt csinált belőle, de úgy véli, ez nem jelenti azt, hogy hátralevő életében az elveivel is tartozna az írónőnek.