A fiatalok digitális világának veszélyei

Az átlagfelnőtt gyanakodva és tehetetlenül szemléli, hogy a mai fiatalok életét mennyire meghatározzák a közösségi hálózatok, mint a TikTok és az Instagram. Jonathan Haidt amerikai szociálpszichológus "A szorongó nemzedék" című könyvében azt állítja, hogy a közösségi hálózatok elterjedése óta növekedett a szorongás, a depresszió és az öngyilkossági hajlam a fiatalok körében.

A könyv megjelenése után két táborra szakadtak a vélemények: az olvasók között szörnyülködés, a szakmai körökben pedig bírálatok fogalmazódtak meg. Haidt szerint a gyerekek agyát átdrótozzák a közösségi hálók, ami pszichiátriai problémák járványszerű elterjedéséhez vezethet.

A kötet egyik fő állítása szerint a fiatalok körében gyakoribbá vált a szorongás és a depresszió a közösségi hálózatok elterjedése óta. Az átlagfelnőtt számára ez aggodalomra ad okot, hiszen a fiatalok életét már nem a "szex, a drog és a rock'n roll", hanem a digitális platformok határozzák meg.

A jelenség tudományos igazolására vonatkozó kérdések és válaszok a HVG legfrissebb számában és a hvg360-on találhatók meg.