Vészhelyzet az űrben: valami szemét nekicsapódott a kínaiak űrszondájának

Decemberben és márciusban is vészhelyzet alakult ki a kínai Mennyei Palota űrállomáson, miután a napelemszárnyak megsérültek űrszemét ütközése következtében.

A Tienkung, más néven Mennyei Palota legénysége két űrsétát hajtott végre a sérült napelemszárnyak javítása érdekében. Az űrállomás részlegesen elvesztette az áramellátását az ütközés következtében.

A Gizmodo szerint a javítások történelmi jelentőségűek voltak, mivel kínai asztronauták még soha nem végeztek ilyen munkálatokat Föld körüli pályán. A kínai állami média jelentése alapján a javítások sikerrel zárultak, és a napelemszárnyak teljesen helyreállításra kerültek.

Az űrhajósok összesen közel 16 órát töltöttek az űrben, az első űrséta 2022. december 1-jén, a második pedig 2023. március 1-jén zajlott le a kínai űrügynökség információi szerint.

A kínai űrügynökség nem közölt részleteket arról, hogy pontosan mikor és milyen típusú űrszemét okozta a károkat. Az incidens során űrszemét vagy mikrometeorit-darab is érintett lehetett.

A legutóbbi incidens után a kínai űrügynökség több megelőző intézkedést is bevezetett, többek között megerősítették a csővezetékek és kábelek védelmét, hogy azok ellenállóbbak legyenek az űrszeméttel szemben.