Kínai-magyar filmes együttműködés új fejezete kezdődik

Káel Csaba kormánybiztos és a Kínai Filmügyi Igazgatóság vezetője, Mao Jü aláírták a magyar-kínai filmszakmai együttműködési megállapodást, amely új közös projektek elindítását célozza.

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának Kommunikációs Osztálya, más néven Központi Propaganda Osztály, amely a kommunista ideológia terjesztéséért és a tömegmédia cenzúrájáért felelős, és a Kínai Filmügyi Igazgatóság (CFA) delegációja a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában és Filmlaborában tett szakmai látogatást, amely egy együttműködési megállapodás kísérőprogramjaként valósult meg. A megállapodást magyar részről Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet vezetője, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, kínai részről pedig Mao Yu írta alá.

A Nemzeti Filmintézet hivatalos közleménye szerint a megállapodás célja a magyar-kínai filmes kapcsolatok és szinergiák élénkítése, a magyar és kínai filmes szakemberek összefogásának elősegítése, valamint közös filmes projektek indítása. A kooperáció nem csak a filmgyártásra terjed ki, hanem a mozgóképszakmai képzésre és a magyar, valamint kínai filmalkotások kölcsönös népszerűsítésére is.

A közlemény kiemeli a kínai filmipar sikereit, megjegyezve, hogy Kína azon kevés filmforgalmazási piacok közé tartozik, ahol a helyi gyártású produkciók népszerűbbek az amerikai blockbustereknél a kínai jegypénztáraknál. Ugyanakkor nem tér ki arra a tényre, hogy a CFA, amely a külföldi filmek bemutatását is szabályozza, védelmi intézkedésekkel korlátozza a külföldi produkciók levetítését Kínában.

A közlemény szerint a kínai filmipar jelenleg harmadik fénykorát éli, és a kínai vezetés a gazdaság egyik alappilléreként kezeli a kultúrát, ezen belül a filmipart. Hasonlóan Magyarországhoz, a kínai kormány is stratégiai ágazatként kezeli a filmipart, és ennek bizonyítékaként 2022-ben előnyös adó irányelveket vezettek be az ágazat számára.

Káel Csaba szerint Budapest, földrajzi és filmipari adottságai révén, Kelet és Nyugat filmes kapcsolatainak kiváló új központja lehet. Úgy véli, számos izgalmas, még el nem mesélt közös történet van a kínai alkotókkal, amelyek megfilmesítéséhez a megállapodás új lendületet ad.

A China Film Administration delegációja a megállapodás alkalmával szakmai látogatást tett a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában és Filmlaborjában, valamint megtekintették a fóti stúdiókomplexumot is, amelynek átfogó fejlesztése a megvalósítás lezárásánál tart. A fejlesztés során a helyszínen négy új műterem és kiszolgáló létesítmények is épültek, így Magyarország egyik legnagyobb, 4 945 m2 alapterületű, 18 méter belmagasságú új filmstúdiója is megépült, amely a fóti bázis kapacitását ötszörösére növelte.

Kínában mind a nemzetközi fesztiválokon, mind a forgalmazásban jelen vannak a magyar alkotások, a "Kojot négy lelke" és a "Hat hét" című filmek jelentős díjakat nyertek tavaly a sanghaji filmfesztiválon, amely a térség egyik legnagyobb filmes rendezvénye.