Ukrajna mozgósítja a rabokat és büntetett előéletűeket, új amerikai segélycsomag érkezik

Ukrajna igazságügyi minisztere, Denisz Maljuska bejelentette, hogy az ország 10 és 20 ezer közötti katonakorú rabot és büntetett előéletű férfit sorozhat be a fegyveres erőkbe. Az új mozgósítási törvény értelmében a rabokat és a büntetett előéletűeket is be lehet sorozni a hadseregbe. Maljuska a BBC ukrán szolgálatának nyilatkozva elmondta, hogy a priuszosokkal együtt akár 20 ezer főt is felvehetnek a fegyveres erők kötelékébe. Azonban hozzátette, hogy a pontos számok változhatnak az egyes forgatókönyvek függvényében, és sok múlik a katonaorvosi bizottságokon, amelyek a jelöltek alkalmasságáról döntenek.

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a rabok szabad akaratukból és bírósági jóváhagyással csatlakozzanak a hadsereghez, és szolgálatuk után kegyelmet kapjanak. Csak azokat veszik fel, akik fizikailag és mentálisan is megfelelnek a követelményeknek.

Az elítéltek sorozásának gyakorlata Oroszországban kezdődött, ahol a Wagner csoport 2022 őszén kezdte meg a rabok toborzását. Bahmutnál az ilyen módon toborzott fegyveresek fontos szerepet kaptak a harcokban. Később az orosz reguláris erők is létrehoztak saját „büntetőzászlóaljakat” „Storm Z” és „Storm V” név alatt. A Wagner csoport összesen mintegy 100 ezer elítéltet vehetett fel soraiba, és a kegyelmet kapott, hazatért erőszakos bűnözők társadalmi problémákat okoznak Oroszországban.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok egy 400 millió dollár értékű katonai segélycsomagot készít elő Ukrajna számára, amely tüzérségi fegyvereket, páncéltörő lőszereket, páncélozott járműveket és kézifegyvereket foglal magában - számolt be a Sky News. A névtelenséget kérő forrás részletezte, hogy a csomag tartalmazni fog tüzérségi eszközöket, páncéltörő muníciót, páncélozott járműveket és kézifegyvereket is. A pontos fegyvertípusokról pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre információk, ugyanakkor kijelenthető az, hogy a drónok mellett a különféle tüzérségi eszközök számítanak a háború legfontosabb támadófegyvereinek, legyen szó akár az orosz, akár az ukrán oldalról. Kijevnek most nagy szüksége is van ezekre az eszközökre, ugyanis elképzelhető, hogy ma megindult a nyári orosz offenzíva. Harkiv megye északi határán heves harcok folynak, ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy az orosz csapatok egyelőre csak puhatolóznak a térségben.

A harctéri események között érdekességként megemlíthető, hogy egy Ukrajnában megsemmisített orosz T–55-ös tankot azonosítottak, amely még az 1956-os magyar forradalomban is részt vett. Fegyir Sándor, Ukrajna magyarországi nagykövete szerint ez a felfedezés különösen figyelemre méltó, és a történelmi kontextusban is jelentőséggel bír. Az eset rávilágít arra, hogy a konfliktusban használt haditechnika milyen hosszú történeti múltra tekinthet vissza.