Bahamai halász cápatámadás áldozata lett

Egy 24 éves halász súlyos sérüléseket szenvedett, miután cápákkal teli vizekbe zuhant a Bahamáknál, a New York Post szerint. A férfi, Marlin Wakeman, szerencsésnek érzi magát, hogy túlélte a támadást.

Marlin Wakeman éppen a kikötőből próbált felugrani a halászhajóra, amikor a baleset történt. A férfi korábban is tartott attól, hogy egyszer beleesik a cápák lakta vízbe, és most ez a félelme valósággá vált.

A kikötőben rendszerint sok cápa tartózkodik, mivel a halászok ott szokták a tengerbe dobni a halmaradványokat, amelyeket a cápák meg is esznek. Wakeman éppen ilyen körülmények között esett a vízbe április 26-án.

A halászt a vízben kétszer is megharapták a cápák. Az első egy példány a lábánál fogva próbálta magával rántani a mélybe, de végül elengedte. A második cápa a vállát érte el. Wakeman tapasztalatainak köszönhetően sikerült kimenekülnie a vízből és felmászni a hajóra. Csak a fedélzeten döbbent rá, milyen súlyosak a sérülései.

A sebész, aki a kórházban ellátta, megjegyezte, hogy meglepő, hogy Wakeman egyáltalán ki tudott jutni a vízből, tekintettel arra, hogy a lábát megharapó cápa a harapás méretéből ítélve több mint két méteres lehetett. Wakeman azt tervezi, hogy miután felépül, visszatér a munkájához. Az eset rávilágít arra, hogy a stressz és a dühös állapotok milyen veszélyeket rejthetnek az egészségre. Egy friss tanulmány szerint a dühöngés akár 40 percig is károsíthatja az erek tágulását, ami növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A kutatók szerint a dühös állapot előidézése érrendszeri diszfunkcióhoz vezethet, ami fontos lehet a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatának kitett emberek számára. A mentális jólét és a szívbetegségek, stroke kockázati tényezői közötti összefüggések vizsgálata segíthet a hatékony beavatkozási célpontok azonosításában.

Dr. Holly Middlekauff kardiológus hangsúlyozza, hogy a szívbetegségben szenvedőknek, akiknek gondot okoz a dühkitörés, érdemes lehet jóga, testmozgás, kognitív viselkedésterápia vagy más módszerek segítségével kezelniük a dühüket, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.