Általános sztrájk az „argentin Trump" megszorításai miatt

Javier Milei, az argentin elnök megszorító intézkedései miatt általános sztrájk bénította meg Buenos Aires közlekedését, az iskolákat és a bankokat. A szakszervezetek a társadalmi következmények ellen tiltakoznak, míg a kormány az infláció megfékezését tartja szem előtt.

Javier Milei, aki a neoliberális gazdaságfilozófia híve, csökkenteni kezdte az állami jóléti kiadásokat az országban, amely csaknem 300 százalékos inflációval küzd, és csak óriási IMF-támogatással tudja kezelni problémáit. A BBC tudósítója szerint a sztrájk miatt nem jártak a vonatok, nem közlekedett a metró, zárva tartottak az iskolák és a bankok. Hector Daher szakszervezeti vezető szerint a sztrájkot figyelmeztetésnek szánják az elnöknek.

A kormány a megszorító csomag mellett kitart, mondván, hogy ez az egyetlen módja az évi 300%-os infláció megfékezésének. Milei elnök, aki Milton Friedman híve, és közgazdász, azzal került hatalomra, hogy megváltoztatja az évtizedek óta elrontott gazdaságpolitikát. Az inflációellenes harc társadalmi árát a szakszervezetek hangsúlyozzák, melyek szerint a kormányzati intézkedések sok társadalmi csoportot nehéz helyzetbe hozhatnak.

A BBC tudósítója arról is beszámolt, hogy a sztrájk miatt sokan dühösek, mert gyalog kell bemenniük a munkahelyükre, a kiskereskedők forgalma csökkent, és a taxisofőrök is panaszkodnak az utasok hiányára. A közvélemény megosztott, a lakosság körülbelül fele továbbra is támogatja Milei elnököt, aki a tavalyi elnökválasztáson a szavazatok 56%-át szerezte meg.

Milei elnök a BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy nincs csodaszer, és a valós változás időt igényel Argentínában. Az elnök elődje, Cristina Fernandez de Kirchner szerint a megszorító csomag fölösleges áldozatra kényszeríti a népet. Egy nyugdíjas asszony, aki dollárban számolva 190 dolláros nyugdíjából él, sírva mesélte, hogy énekelve koldul az utcán, hogy élelmiszerre és gyógyszerre teljen.

Milei elnök szerint a megszorítások 90%-ban az elitet, és csak 10%-ban a népet érintik. A tej árának emelkedésére reagálva az elnök azt válaszolta, hogy nem lehet egyetlen termék alapján megítélni az inflációt. Az elnök elismerte, hogy nincs csodaszer, de a valós változásra időre van szükség az országban.