Ukrajnai menedékesek aggodalma a magyarországi támogatásokkal kapcsolatban

Magyarországon élő ukrán menekültek és segítő szervezetek aggodalmát váltotta ki egy váratlan adatszolgáltatási kötelezettség, mely szerint a közösségi szállásadóknak részletes adatokat kell szolgáltatniuk a náluk elszállásolt menedékesekről.

Több, Magyarországon élő ukrán menekültekkel foglalkozó segítő szervezet jelezte, hogy a közösségi szállásadók egy egyszeri és rendkívüli adatszolgáltatásra vonatkozó felszólítást kaptak az illetékes védelmi bizottságoktól. Az adatszolgáltatás keretében a szállásadóknak rövid határidőn belül kellett információkat nyújtaniuk a náluk elszállásolt ukrán menedékesekről, beleértve az utolsó ismert ukrajnai lakcímüket és annak megyei hovatartozását. Az adatgyűjtés során a szállásadók egy Excel-táblázatot kaptak, amelyben az ukrajnai megyék számozva voltak, és az adatszolgáltatásban csak az adott megyéhez tartozó számot kellett megadniuk.

A közösségi szállások olyan helyek, amelyek legalább 20 embert képesek elszállásolni, és az állammal szerződést kötve 5000 forint/fő/éj támogatást kapnak a szállásszolgáltatásért. Ezek a szálláshelyek jellemzően olyan menedékeseknek adnak otthont, akik nem tudnak önállóan albérletet finanszírozni, többek között kárpátaljai magyarajkú romák is, akik közül egyesek magyar állampolgárok is.

Az adatgyűjtés hirtelensége és sürgőssége okozott aggodalmat az érintett menekültek és a segítő szervezetek körében. Felmerült a gyanú, hogy a kormány a „háborús övezetből" érkezők számára kívánja korlátozni a támogatásokat, és az adatgyűjtés ezt a szándékot szolgálhatja.

A Miniszterelnökség válaszában azt közölte, hogy jelenleg nem tárgyalnak az orosz-ukrán háború elől menekülő személyek támogatásával kapcsolatos változtatásokat, és az adatbekérések a normál működés részét képezik.

Ezzel párhuzamosan, a magyar határokon továbbra is jelentős az Ukrajnából érkezők száma. Az ukrán-magyar és a román-magyar határszakaszon összesen több, mint 12 000 ember lépett be Magyarországra egyetlen nap alatt. A belépők közül 70-en kaptak engedélyt az ideiglenes tartózkodásra, amely 30 napig érvényes. Az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kapott személyeknek ezen időszak alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Közben Ukrajnában tovább folytatódik a harc, és az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij újabb kérést intézett a nemzetközi közösséghez, amelyben további légvédelmi rendszereket és fegyvereket kért országa számára. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára létfontosságú a megfelelő mennyiségű légvédelmi eszköz és fegyver ahhoz, hogy hatékonyan tudják védeni városaikat és sikerrel vegyék fel a harcot az orosz csapatokkal a frontvonalakon. Az ukrán államfő kiemelte, hogy a terrornak mindig veszítenie kell, és aki segít nekik az orosz terrorral szemben fellépni, az az élet igazi védelmezője.