EperszezON: különleges receptek a kedvenc korai gyümölcsünkhöz

Ha tavasz, akkor eperszezon! Sokak kedvence ez az időszak, hiszen az eper nemcsak finom, hanem számos egészségvédő hatással is rendelkezik.

Az eper folsavtartalma kiemelkedően magas, ami különösen fontos a kismamák számára a terhesség korai szakaszában, mivel elősegíti a magzat agyának és gerincvelőjének fejlődését. Az antioxidánsok és fitokemikáliák révén az eper hozzájárul az ízületi gyulladások kialakulásának csökkentéséhez, és egyes tanulmányok szerint a rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a szervezetben kialakuló gyulladások kockázatát. Az eperben található C-vitamin, mangán, rost, jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitamin is, így valóban érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Az eper felhasználhatósága a konyhában rendkívül sokrétű, így sütéshez és főzéshez is kiválóan alkalmazható.

Epres-vörösboros barbeque szósz receptje:

Hozzávalók: - 1 ek. repceolaj - 1/2 közepes hagyma, apróra vágva - Só és frissen őrölt fekete bors - 110 g eper, negyedelve - 120 ml cabernet sauvignon vörösbor - 80 ml almaecet - 80 g cukor - 60 g ketchup - 2 ek. Worcester szósz - 1 ek. juharszirup - 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva - 1,5 jalapeño

Elkészítés: A repceolajat hevítjük egy közepes serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk, és aranybarnára pároljuk. Ezután az epret és a bort is beletesszük, és addig főzzük, amíg az eper megpuhul. Hozzáadjuk az ecetet, cukrot, ketchupot, Worcester szószt, juharszirupot, fokhagymát és a jalapeñót, fel forraljuk, majd alacsony hőfokon sűrűsödésig főzzük. A keveréket turmixgépben pürésítjük, visszatesszük a serpenyőbe, és 1-2 percig főzzük. Ha kihűlt, a húsokat bekenjük vele, majd grillezzük.

Gyors epres-citromos lekvár receptje:

Hozzávalók: - 45 dkg eper, apróra vágva - 1 tk. reszelt citromhéj, 1 evőkanál citromlé - 30 dkg cukor

Elkészítés: Az epret, citromhéjat, citromlevet és cukrot egy serpenyőben összekeverjük, erős lángon felforraljuk, majd lassú tűzön, gyakran kevergetve, az epret pépesítve körülbelül 15 percig főzzük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, és fél literes üvegbe téve hűtőszekrényben 1 hétig tárolható.

Rusztikus epres galette receptje:

Hozzávalók: - 200 g liszt - 1/4 tk. só - 1 ek. cukor - 60 g cukor - 1/2 csomag krémsajt - 200 g vaj - 800 g eper - 1 ek. kukoricakeményítő - 1 vaníliarúd - 1 tk. citromhéj - 1 tojás - 2 ek. kandírozott barnacukor

Elkészítés: A lisztet, sót és 1 evőkanál cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a krémsajtot és a vajat, majd morzsásra dolgozzuk. Vízzel összegyúrjuk, majd lisztezett felületen addig gyúrjuk, amíg összeáll. Hűtőben pihentetjük. Két 30 cm átmérőjű kör alakú tésztát formázunk, tepsibe tesszük, és visszahűtjük. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az epret a kukoricakeményítővel, vaníliarúd magjával, citromhéjjal és 60 g cukorral összekeverjük, a tésztára helyezzük, 2,5 cm szegélyt hagyva. A szegélyt felhajtjuk, tojással megkenjük, cukorral megszórjuk, és 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.