Gáza miatt bukhatja a választásokat Biden? - Bernie Sanders szerint jó esély van rá

Bernie Sanders szenátor szerint valós a veszélye annak, hogy Joe Biden az Izraelnek nyújtott támogatás miatt maradhat alul a novemberi elnökválasztás során. A The Hill cikke alapján Sanders aggodalmát fejezte ki az Izrael és Hamász közötti gázai konfliktus kezelésével kapcsolatban, és úgy véli, ez negatívan befolyásolhatja Biden esélyeit a választásokon, különösen a fiatal és progresszív szavazók körében.

Sanders elismeri az elnök eredményeit, de hangsúlyozza, hogy Biden nem tökéletes jelölt, hanem Donald Trumpkal szemben indul, akit az ország történetének legveszélyesebb elnökének nevez. A szenátor kritikával illette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és az Izraelnek nyújtott amerikai segítséget is, mivel a Gázai övezetben a Hamász becslése szerint több mint 34 700 palesztin vesztette életét a terrorszervezet október 7-i támadásai óta.

Biden korábban figyelmeztette Izraelt, hogy leállítja a támadó fegyverek szállítását, ha izraeli erők inváziót indítanak Rafah városa ellen, ami sok konzervatív politikust felháborított. Sanders ezt előrelépésnek tartja, de úgy véli, az elnöknek még többet kellene tennie a helyzet kezelése érdekében.

Sanders egy múlt heti nyilatkozatában párhuzamot vont a gázai háború és a vietnami háború között, utalva arra, hogy ez Biden számára hasonló politikai kihívást jelenthet. A lényeg szerinte egy politikai kérdés: Lyndon Johnson jó elnök volt sok szempontból, de nem indult újra választáson 1968-ban a vietnami háború miatt kirobbant tüntetések következtében.