Svájc újítása: mobil híd az útfelújításoknál

Svájcban egy innovatív megoldással oldják meg az útfelújítások során felmerülő forgalmi problémákat: egy mobil híd segítségével, amely lehetővé teszi, hogy a munkálatok alatt is zavartalanul haladhasson a forgalom.

Svájc útjai már eddig is híresek voltak a kiváló állapotukról, de a svájciak most egy lépéssel továbbmennek, és egy futurisztikusnak tűnő technológiát vezettek be az útfelújítások terén. A Vezess.hu számolt be arról, hogy a svájciak egy mobil híd segítségével oldják meg azt a problémát, amely eddig az útfelújítások során a forgalom lezárását eredményezte.

Ez a katonai mobilhidakat idéző szerkezet 240 méter hosszú, és alatta egy 100 méteres területen végezhetők a munkálatok, miközben a híd felső részén két sávon tovább haladhatnak a járművek.

A mobil híd összeszerelése nem kis feladat: 16 kamionnak összesen 45 alkalommal kell fordulnia, hogy a nyolc rámpaszekciót a helyszínre szállítsák. Az összeállításhoz két 14 fős csapatra, egy 110 tonna, valamint két 55 tonna teherbírású darura van szükség.

Amint a híd összeáll, kerekeken könnyedén mozgatható, így a felújítás során az egyik százméteres szakaszról a másikra gurítható.