Az orosz hadsereg területszerzése Ukrajnában

Az elmúlt időszakban az orosz hadsereg előrenyomulása Ukrajnában jelentős médiavisszhangot kapott, azonban a területszerzés mértéke valójában csekélynek bizonyult. Három különböző forrásból származó térkép elemzése alapján az oroszok által megszállt terület növekedése minimális.

Az Egyesült Államok és a nyugati országok tavaly nyár végétől májusig tartózkodása a fegyverszállításoktól súlyos lőszerhiányhoz vezetett az ukrán harcoló alakulatoknál, különösen a tüzérségnél és a légvédelemnél. Ez a helyzet az ukrán katonák moráljára is negatívan hatott. Az orosz haderő azonban jelentős fejlődést mutatott a háború során, különösen a drónhadviselés és az elektronikus harcászati megoldások terén. Az Egyesült Államok kongresszusa által jóváhagyott 61 milliárd dolláros fegyvercsomag érkezése után az orosz támadások intenzívebbé váltak.

A War Mapper elemzése szerint az orosz haderő jelenleg Ukrajna 17,53%-át tartja megszállva, az elmúlt egy hónapban csupán 0,01%-os területnövekedést értek el. A Rybar elemzőház, mely az orosz védelmi minisztériummal jó kapcsolatokat ápol, hasonló mértékű területszerzést mutat, de arra számítanak, hogy az orosz hadsereg hamarosan támadást indít Harkiv és Szumi ellen. Az amerikai Institute for Study of War (ISW) jelentése szerint is minimálisak a frontvonal mozgásában tapasztalható eltérések.

A LiveUAMap interaktív térképe lehetővé teszi a harci cselekmények aktuális állásának nyomon követését. A háborús térképeken nincs jelentős különbség a különböző források között, így az elfoglalt vagy felszabadított területek helyzete meglehetősen pontosan követhető.

A háború kimenetelét nem feltétlenül a meghódított vagy visszafoglalt területek mennyisége határozza meg, hanem az ellenséges támadóképesség felőrlése és a harcoló alakulatok kimerítése. Moszkva a kisebb falvakban reméli meggyengíteni az ukrán erőket, míg Kijev abban bízik, hogy az orosz haderő 2024-ben kimerül, lehetővé téve egy ellentámadást 2025-ben.