Lelőtték az iraki TikTok-sztárt, Om Fahadot

Agyonlőtték Om Fahadot, az iraki TikTok-sztárt Bagdadban, az otthona előtt. A tragikus esemény a főváros keleti részén, a Zayne negyedben történt pénteken.

Az iraki belügyminisztérium megerősítette, hogy "ismeretlen támadók" végeztek a közismert nővel, és bejelentették, hogy egy "speciális munkacsoportot" hoztak létre az ügy kivizsgálására. Om Fahad, akinek valódi neve Ghufran Sawadi volt, egy motoros által esett áldozatul, miközben az autójában tartózkodott. Egy iraki biztonsági forrás az AFP hírügynökségnek azt mondta, a támadó úgy tett, mintha ételfutár lenne. Egy másik nő is megsérült a támadás során.

Fahad a TikTokon szerzett hírnevet furcsa, formás ruhákban történő táncolásával, amivel közel félmillió követőt gyűjtött maga köré. Tavaly azonban hat hónap börtönbüntetésre ítélték, mert olyan videókat osztott meg, amelyeket az iraki bíróság szerint a "szerénységet és a közerkölcsöt" aláásták. Emiatt létrehoztak egy kormányzati bizottságot, amely a közösségi oldalakon megjelenő, sértőnek ítélt tartalmak kiszűréséért és a felelősök megbüntetéséért felelt.

A független Euro-Mediterrán Emberi Jogi Monitor kifejezte aggodalmát az iraki hatóságok gyakorlata miatt, amely szerint több közösségi médiatartalom-előállítót vettek őrizetbe és ítéltek el "homályos vádak" alapján, amelyek nem indokolják a természetes jogok korlátozását. Az iraki kormány 2023-ban még egy kampányt is indított a közösségi média megtisztítására, mivel Fahad és a hozzá hasonló influenszerek által megosztott tartalmak szerintük sértik az iraki „erkölcsöket és hagyományokat”.

A belügyminisztérium által létrehozott bizottság a TikTokot és a YouTube-ot is vizsgálja, és a bizottság felállítása óta több influenszert is letartóztattak már. A Szaddám Huszein megdöntésére irányuló 2003-as amerikai invázió óta eltelt évek háborúja és felekezeti konfliktusai ellenére Irakban az élet látszólag visszatért a korábbi kerékvágásba. Azonban ez azt is jelenti, hogy a polgári szabadságjogok – a nők, a szexuális kisebbségek és más csoportok számára – továbbra is korlátozottak a konzervatív társadalomban.

Egyébként már 2018-ban is volt egy hasonló eset, amikor egy Tara Fares nevű modellt és influenszert lőttek agyon Bagdadban.