Ereklye a tatárjárás időszakából: visszatért Pannonhalmára a 782 éves segélykérő levél

Mintha csak egy középkori kalandregény lenne, pedig ez valóban így történt: ugyan csak rövid időre, de hazatért Pannonhalmára az a három segélykérő levél, amik 782 éve hagyták el a monostort.

Repültek a nyilak, csattogtak a kardok, a tatárok pedig egyre beljebb jutottak a magyar királyság területére, miközben amerre jártak, pusztítást hagytak maguk után. A Mongol Birodalom szemet vetett a nyugatra, 1241-42 között pedig feldúlták Magyarországot is. A tatárjárás második évében íródott az a három levél, amelyek sorsa tényleg kalandregénybe illik és amelyek most a Pannonhalmi Főapátság kiállításán láthatóak: a tárlat a 800 éves bazilika építtetőjét, Uros apátot és munkásságát mutatja be. A levelek nagy utat jártak be, mire újra Pannonhalmára kerültek és nem is maradnak örökre, hiszen a kiállítás végeztével visszaviszik őket Olaszországba.

A három levél 1242 februárjában íródott, mindháromban a tatárjárás pusztításáról írnak. Az első kettőt Uros apát és a szerzetesek készítették, a harmadik pedig már az "életben maradottak segélykérő levele" - ez áll a dokumentumban. Az utolsó levelet olyan egyházi és világi előkelőségek írták, akik a tatárok elől a még megmaradt magyar várakba húzódtak: többek közt megemlítik benne Székesfehérvárt, Győrt, Pannonhalmát és Tihanyt, ide menekültek az országot feldúló hadak elől.

Mindhárom dokumentumban a pápától kérnek segítséget, amiben azonban volt egy kis bökkenő. Akkor ugyanis a pápai trón éppen üres volt, Róma két pápa közti időszakot élt, ám ez a hír nem jutott el a háborús vidékekre. Így a három levéllel útnak indították a fehérvári prépostot és néhány ferences szerzetest, akiknek az volt a feladatuk, hogy eljuttassák a segélykérést a pápához.

Ők az itáliai Sienáig jutottak, de ezt már csak abból sejtjük, hogy a levelek az ottani domonkos kolostor levéltárában kötöttek ki. Aztán amikor a napoleoni időkben feloszlatták a kolostort, a levelek átkerültek a városi levéltárba. Innen kapta most meg őket a Pannonhalmi Főapátság, hogy a kiállítás ideje alatt megcsodálhassák őket az érdeklődők.

Harcos apát

Uros - másnéven Oros - apát 1207-1243 között irányította a pannonhalmi kolostort. Igen karakán ember volt, sokat pereskedett birtokügyekben, rendezte jobbágyai jogi helyzetét és 1242-ben sikerrel védte meg Pannonhalmát a tatárokkal szemben.