Hszi Csin-ping magyarországi látogatása

A kínai elnök, Hszi Csin-ping magyarországi látogatása során Sulyok Tamás államfővel találkozott, és a legmagasabb szintű biztonsági intézkedések mellett fogadták.

A kínai elnököt és a körülbelül négyszáz fős küldöttségét szigorú biztonsági intézkedések mellett kísérték a programjaik során. A Hilton szállodából a Sándor-palotába tett rövid útjuk során a rendőrök és a biztonsági személyzet tagjai által kísért konvoj hossza megegyezett a megtett távolsággal. A köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadta Hszi Csin-pinget, és a Blikk információi szerint magyar édes és sós süteményekkel kínálták őt és feleségét, Peng Li-jüant. A vendégek pogácsát, linzert és rizskochot is kóstolhattak, és Orbán Viktor miniszterelnök által rendezett díszvacsora is elnyerte a kínai elnök tetszését.

A látogatás során a Karmelita kolostorban több előkészített szerződés aláírására is sor került. A kínai elnök konvojának útvonalán komoly lezárások voltak, amelyek érintették a gyalogosok és a járművek mozgását is. A Budavári Általános Iskolában például az ebédes autó nem tudott behajtani, így a diákok csak hidegcsomagot kaphattak ebédre.

A biztonsági intézkedések részeként a demonstrálókat távol tartották a kínai elnök látóteréből, és a Gellért-hegyen egy kifeszített zászlót is eltakartak kínai lobogóval. A XV. kerületi Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola előtt rendőrautók gyülekeztek, és fekete öltönyös férfiak érkeztek egy sötétített ablakú nagy fekete autóval.

A környék lakói kíváncsian figyelték az eseményeket. A Takács házaspár a piacra tartott, de útjukat megváltoztatták, hogy láthassák, mi történik az iskolánál. A szomszédoktól értesültek a kínai elnök látogatásáról, és reménykedtek, hogy megpillanthatják őt. Constans Estelvina, aki Chiléből költözött Magyarországra, napok óta várta, hogy láthassa Hszi Csin-pinget és kíséretét. Bár az ablakokat nem nyithatták ki, ő az erkélyéről figyelte az eseményeket.