A világ különböző pontjain hogyan zajlik az érettségi?

Magyarországon éppen az érettségi időszaka tombol, de vajon más országokban hogyan néz ki ez a folyamat? Két külföldi diák tapasztalatain keresztül betekintést nyerhetünk a francia és az amerikai középiskolai rendszerbe.

Az Oktatási Hivatal honlapján követhető a 2024-es érettségi beosztás, ami a magyar diákok számára már jól ismert rendszer. De hogyan is működik ez más országokban? Két fiatal, Pierre Burgoni Franciaországból és Pearl Cecilia Beck az Egyesült Államokból mesélt arról, hogy milyen különbségeket tapasztaltak a magyar és saját országuk közoktatási és vizsgarendszerében.

Franciaországban a középiskolai rendszer eltér a magyartól. A francia gyerekek 12 éves korukban fejezik be az általános iskolát, majd egy négyéves másik intézményben tanulnak, ahol vizsgát kell tenniük a középiskolai felvételihez. A középiskola hároméves, ahol a diákok specializálódhatnak és az utolsó évben már csak a számukra fontos tantárgyakat tanulják. Franciaországban nincs szalagavató vagy ballagás, és a teljesítményt egy 20-as skálán értékelik, ahol a 16-os jegy már nagyon jó eredménynek számít. A tankötelesség 16 éves korig tart, és a végzősöknek lexikális tudásra épülő, nehéz vizsgákat kell tenniük, amelyek szóbeli része áprilisban, írásbeli része pedig június környékén zajlik.

Az Egyesült Államokban a középiskolai évek a filmekben látottakhoz hasonlóan zajlanak. A házi feladatok jelentik a legnagyobb kihívást, amelyekre jegyet kapnak, és a személyes jelenlét is kiemelten fontos. A középiskolai záróvizsgák feleletválasztós tesztek, amelyeket az amerikai diákok könnyedén teljesítenek. Az egyetemi jelentkezéshez szükséges SAT vizsga azonban jóval nehezebb, két szekcióból áll, az egyik az angol nyelvtudást, a másik a matematikai ismereteket méri fel.

Mindkét országban a középiskolai rendszer sajátos jellemzőkkel bír, amelyek jelentősen eltérnek a magyar gyakorlattól. A diákok tapasztalatai alapján a francia és az amerikai középiskolai évek egyaránt egyedülálló kihívásokat és lehetőségeket kínálnak a fiatalok számára.